+ Irodalom

Élelmiszerért lehet szavakat venni hétfőn az Írók boltjában

írók

Az írók, költők és újságírók szolidaritásának 19 éves hagyománya van. 2000-ben 20 író, költő és újságíró krumpliért kínálta a kéziratát. 6,5 tonna krumpli gyűlt össze.

 • írók, librarius
 • írók
 • írók
 • írók, librarius
 • írók
 • írók

November 17-én 11 órától konzervért, rizsért, lisztért és száraztésztáért kézírásos szavakat lehet venni az Írók Boltjában.

59 író, költő, rendező, színész és történész adja a szavát. Egy jó szó = 3 darab konzerv vagy 10 kiló liszt, rizs, száraztészta. A mondatok és a teljes művek 9 darab konzervért vagy 30 kiló lisztért, rizsért, száraztésztáért vásárolható meg.  Az összegyűlt ennivalót Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley János Többcélú Intézmény óvodásai és tanulói kapják. Így lesz a szóból ennivaló.

Az 59 író, költő és alkotó között a legidősebb a 85 éves Juhász Ferenc költő, aki kétsoros Dal-Szavakat adott. A jótékonysági akcióban résztvevő között van apa és lánya: Kemény István és Kemény Lili. Csukás István, akinek ellenállhatatlanul humoros szavai iránt mindig óriási az érdeklődés, idén 70 szót és mondatot írt le. Ungváry Krisztián történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárban őrzött szigorúan titkos – fénymásolt – úgynevezett 6-os kartonok hátoldalára írta a szavait. Például azt, hogy „csapatjátékos”. Az írók egy része – Tóth Krisztina, Dragomán György, Forgách András, Várady Szabolcs … egy-egy jó szavukhoz vagy mondatukhoz rajzolt is.

Idén a szavak és mondatok egy része külföldről érkezett, érkezik: Németországból, Franciaországból, Romániából és Indonéziából. Berlinből az elismert, német nyelven író Terézia Mora – Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos fordítója – küldte el postafordultával a szavakat.

írók

Forgách András: A madárkülsejű kutya

Akik 2014-ben a szavukat adták:

Balla Zsófia, Bán Zsófia, Bagossy László író, színházi rendező, Barnás Ferenc, Bartis Attila, Biró Kriszta színész, író, Boldizsár Ildikó, Cserna-Szabó András, Csillagszálló kulturális utcalap, Csukás István, Dragomán György, Darvasi László, Erdős Virág, Fehér Renátó, Forgách András, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Groó Diana filmrendező, Győrffy Ákos, Háy János, Hajdu Szabolcs filmrendező, Jónás Tamás, Juhász Ferenc, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Lili, Kiss Ottó, Konrád György, Kovács András Ferenc, Krasznahorkai László, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Lackfi János, Marék Veronika, Máté Angi, Mirtse Zsuzsa, Terézia Mora, Müller Péter Sziámi, Nádasdy Ádám, Nógrádi Gábor, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Spiró György, Schein Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szász János filmrendező, Szőcs Petra, Szvoren Edina, Tandori Dezső, Térey János, Tóth Krisztina, Török-Illyés Orsolya színész, Ungváry Krisztián történész, Varró Dániel, Vámos Miklós, Várady Szabolcs, Závada Pál.

Ez egy teljesen civil akció. Kitalálója és szervezője: Scipiades Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas újságíró.

A szolidaritási, jótékonysági akció idejére az Írók Boltja Vegyen egy jó szót! kirakatot rendezett be. A boltba a friss szavak folyamatosan érkeznek, a jótékonysági  akció Mikulásig tart.

A Vegyen egy jó szót! Facebook csoportban a kézírásos szavak jelentős része meg is tekinthető: https://www.facebook.com/events/959966334017294

Az írók, költők és újságírók szolidaritásának 19 éves hagyománya van. 2000-ben 20 író, költő és újságíró krumpliért kínálta a kéziratát. 6,5 tonna krumpli gyűlt össze. 2005-ben, azért, hogy a kevésbé tehetős irodalombarátok is kézíráshoz juthassanak, megrendezték Magyarország első szóárverését 24 író, költő részvételével. 2010-ben pedig a másodikat. Mivel az utóbbi másfél-két évben Magyarországon jelentősen megnőtt a mérhetetlen szegénységben élő vidéki gyermekek száma, nem várták ki az újabb öt évet.

Az esemény médiapartnere:

írók

3 hozzászólás

3 Comments

 1. Hegedűs Béla szerint:

  Én Hegedűs Béla „Mindenki költője” Köszönöm az 59 főnek hogy ily nemes kezdeményezést valósítottak meg. A magyarságommal és amatőr munkámmal szeretnék
  csatlakozni mint 60. fő természetesen ,ha elfogadják felajánlásomat. Műveimből, köteteimből 60 db-ot felajánlok melyet személyesen adnék át. Az olvasóknak édes-anyanyelvünket a világirodalmat becsülőknek. Valamint 60 db. fénymásolt A4 -es Bodri Ferenc grafikát melynek másik oldalán vers van. Kérem megnézni Hegedűs Béla honlapját, A felajánlott kötetek az első 1999 Az ötödik 2008 A hetedik 2014-ben jelent meg. Tisztelettel csatlakoznék ha módot és lehetőséget kapok. Tf 06 30 364 3303

 2. Hegedűs Béla szerint:

  A következő gondolatsoraimat is felajánlom kézírással . A második kötet 2000-ben

  Nekem két hazám lett
  Egyik az, amelyikben élek,
  a másik pedig, ami bennem él.

  Tisztelettel az olvasók felé Várom hívásukat 06 30 364 3303
  Igeh Sir

 3. Benedek Leila szerint:

  Kedves Hegedűs Béla,
  nagyon köszönjük! Üzenetét és elérhetőségét továbbítom a szervezőnek.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top