+ Képzőművészet

Tűz, víz, levegő, föld, lélek és divat – fotók

A Lengyel Intézetben található Latarka és Platán Galéria Elemek lelke/ Lelkek elemei elnevezésű kiállítás-megnyitóján jártam, de útközben egy divatüzlet megnyitását is láttam.

A Lengyel Intézetben található Latarka és Platán Galéria Elemek lelke/ Lelkek elemei elnevezésű kiállítás-megnyitóján jártam, de útközben egy divatüzlet megnyitását is láttam.

Az intézet felé tartva az Andrássy úton, az egyik üzlet előtt nagy sürgés-forgás, épp a vörös szőnyeget görgetik ki, azon tipegek át a magas sarkúmban. Akaratlanul is kiegyenesedem, kimosolygok a nem létező kamerába, elképzelem magam egy red carpet eseményen, hiába. Semmi kamera. Nemsokára megérkezem a galériába, itt viszont szinte mindenkinek fényképező lóg a vállán. Ennyi fotóriporter ebben a kis térben, csodálkozom, ám hamar megértem, részben fotókiállításra jöttem: többségük nem riporter, hanem kiállító.

latarka

Németh Anikó: Manier

A Latrka mű-VÉSZ pince fő törekvése, hogy párbeszédet kezdeményezzen a hazai és a nemzetközi művészetek között, partnerére találva a Platán Galériában, ahol cél, hogy minél több lengyel vagy más közép-kelet európai fiatal kortárs művész munkáját juttassák a kiállítótérbe. Most román képzőművészek, a Kolozsvári Képzőművészeti Főiskola fotós szakának tanárai és diákjai, valamint magyarok valósították meg formabontó projektjüket: különböző, de rokon művészeti ágak nyelvén, a nemzetközi tendenciákkal összhangban, sokszínű és árnyalt jelentéstartalommal felruházott alkotásokat hoztak létre a négy őselem, a Tűz, a Víz, a Levegő és a Föld témájában, kiegészítve az ötödik, „legtökéletesebb elemmel”, a Lélek képében ábrázolt emberi tényezővel. Nekem Verebics Katalin In the cupboard képcsoportja teszik legjobban – van benne tűz. Testvére, Verebics Ágnes szintén emlékezeteset alkotott, a hátulról megvilágított Vírus és Szem szinte felfalja az embert, Bánki Ákos Lélekvirágok képei megrázóak, olyanok, mintha vérrel lennének festve, de a legfeltűnőbb a terem közepén elhelyezett fej, a Marsyas, Gál József szobra. Az erdélyiek közül Ozana Muresan vizes akváriumban lévő portréfotóit emelném ki. Semmi nem vonja el figyelmem a puritán, kopár pincében, még a vernisszázsokon megszokott pogácsa sincs. Csak művészet van, meg víz, föld, levegő, tűz és lélek.

latarka

Andrej Budescu munkája

Visszafelé sétálok, kiderül, mire kellett a szőnyeg. Legalább százan, estélyiben feszítve, pezsgőspohárral a kézben, fejüket nyújtogatva toporognak rajta a bejárat előtt. Ez is megnyitó, de egy show-room boutique-é. A leleplezésnél tartanak. Lerántják a leplet, hogy meglássuk a táblát, Manier, alatta a tulajdonos, Németh Anikó neve. Csili-vili, vörös tulipán dekoráció és színes ruhák. Művésznők, celebhölgyek szaladnak be az imént feltárult üvegajtón. Kontrasztos, tűz és víz a két megnyitó.

latarka

Alexandru Radulescu műve

Kiállítók: Alexandru Radulescu, Andrej Budescu, Dragan-Chirila Diana, Laura Ghinea, Ozana Muresan, Irina Dumitrascu, Kallo Angela, Gaál József, Fukui Yusuke, Verebics Katalin, Verebics Ágnes, Bánki Ákos

Kurátorok: Kaposi Dorka, Bársony István

Megtekinthető: 2014. november 21-ig

Helyszín: Latarka Galéria – 1066 Budapest, Andrássy út 32. (Lengyel Intézet)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top