+ művészet & politika

Miniszterelnökünk ajánlja olvasásra

miniszterelnök

Mit üzen ez a jelen olvasójának? Egyáltalán bír-e bármi jelentőséggel, hogy a miniszterelnök szerint hősei talpig gazemberek, de az olvasás mértékével egyenes arányban egyre több enyhítő körülmény merül fel velük kapcsolatban?

A Nemzeti Könyvtár 2012-ben azzal a szándékkal indult, hogy programnyilatkozata szerint egységes sorozatba gyűjtse „a magyar írott kultúra legjavát”- írja Boldog Zoltán az irodalmijelen.hu-n. Az ötlet nagy felháborodást keltett, mert az első 14 kötet megjelentetésére az állam 300 millió forintot biztosított. Ez az összeg az adott évben meghaladta a Nemzeti Kulturális Alap könyvkiadásra szánt keretét. A sorozat immár a 36. résznél tart, és a legtöbb könyvtárban hozzáférhető egy-egy darabja.

A sorozat érdekessége, hogy számos kötet egy-egy közéleti személyiség ajánlására és bevezetőjével jelent meg. Már maga a megrendelő szelvény is jelzi, mely könyv jelenik meg politikusi ajánlóval. Egy-egy közjogi méltóság a szöveg fővédnökévé, reklámarcává válik, akár konferenciákon vagy kolbásztöltő versenyeken szokás.

Ki gondolta volna, hogy Orbán Viktor éppen Rejtő Jenő három regényét ajánlja olvasásra (A három testőr Afrikában, Piszkos Fred közbelép és a Csontbrigád)? Mit üzen ez a jelen olvasójának? Egyáltalán bír-e bármi jelentőséggel, hogy a miniszterelnök szerint „Rejtő hősei talpig gazemberek, de az olvasás mértékével egyenes arányban egyre több enyhítő körülmény merül fel velük kapcsolatban”? Vagy mindez csak erősíti a hátizsákos-öltönyös, humortól sem idegenkedő vezető képét? Ki-ki döntse el maga a teljes ajánló olvasása után, majd kattintson tovább az Irodalmi Jelen oldalára a teljes cikkért és Semjén Zsolt könyvajánlójáért:

miniszterelnök

miniszterelnök
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. buchbinder ármin szerint:

    VISZANÉZVE A KORÁBBI HÍRADÁSOKAT, ÉN LEGALÁBB ENNYIRE KIVÁNCSI LENNÉK MATOLCSY NEMZETES URAM AJÁNLÓJÁRA.
    https://librarius.hu/2014/09/16/kerenyi-folytatja-nemzeti-konyvtar-sorozatot/

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top