+ művészet & politika

Már gondolkodom azon, hogy belisztezem a saját szobraimat is

szobor

Aki ilyen akcióba kezd, az ilyen véleményeket el kell, hogy tűrje. Weöres Sándorral persze nincs semmi bajom.

Amióta leszórta liszttel Kligl Sándor Weöres-szobrát, kapott hideget és meleget is. Böszörményi István pécsi szobrász most végre elmondja, hogy miért volt szükség az akcióra – írja a pecsma.hu.

– Kezdjük azzal, hogy miért szórtad le liszttel a szobrot. Mivel volt bajod, a szoborral vagy a szobrásszal?

– Nálam az első és legfontosabb ok a szobor minősége. Ez a szobor méltatlan Weöres Sándorhoz. Ez egy zsánerszobor, gyakorlatilag egy giccs. A második ok az, hogy az a tény, hogy a város különböző szakvélemények dacára egy ilyen minőségű munkát mégiscsak megrendelt, mélységesen elkeserítő. Pécs város vezetése véleményem szerint betegesen vonzódik a gyenge minőségű művészeti alkotások iránt.  A harmadik az, hogy az a módszer, ahogy Kligl Sándor szobrait megfinanszírozzák. Felesége államtitkár a kulturális minisztériumban, ami felügyeli a Nemzeti Kulturális Alapot, ahol az ilyen megrendelésekhez állami támogatásra pályázni lehet, miközben Kligl Sándor is tagja a Nemzeti Kulturális Alap egyik bizottságának. Ez összeférhetetlen szerintem. Ezt úgy próbálják megoldani, hogy az önkormányzatok pályáznak.  A szoborhoz az NKA 5 millió forintot, a város  13 és fél millió forintot adott. Ha a kulturális szférában nincs pénz, akkor hogy tudnak egy szoborra ennyit kiadni?

– Igazuk van azoknak, akik szerint Weöres Sándorra nézve sértő, amit csináltál?

– Ezzel az eshetőséggel az akció ötletének kigondolása óta tisztában voltam. Aki ilyen akcióba kezd, az ilyen véleményeket el kell, hogy tűrje. Weöres Sándorral persze nincs semmi bajom.

– Miért a lisztet választottad fegyveredül?

– Betegesen irtózom attól, hogy kárt tegyek műalkotásokban. Az ilyen radikális akcióhoz tehát olyan anyagra volt szükség, ami semmilyen kárt nem okoz, és annak látszatát sem kelti. Ugyanakkor meglehetősen harsánynak kell lennie egy ilyen megmozdulásnak. Nagyot kell, hogy szóljon. A liszt ráadásul maradéktalanul tisztítható.

A teljes interjú itt olvasható.

Dr. habil Lengyel Péter, szobrászművész, a PTE MK egyetemi oktatója pedig petíciót fogalmazott a szobor ellen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top