+ művészet & politika

Saját szobrának ítélt 5 milliót a kuratóriumi tag?

Pécsnek is be kellett állnia azon fideszes városok sorába, ahol van legalább egy Kligl-szobor.

Nem mindennapi akció színesítette Pécsen a Király utcában található új Weöres Sándor-szobor keddi avatóját. Az ismert pécsi képzőművész, Böszörményi István ugyanis egy kiló liszttel öntötte le a műalkotást.

Elmondása elsősorban a kiválasztási rendszert bírálta. A szobor készítője Kligl Sándor, felesége, Lengyel Györgyi pedig államtitkár a szakminisztériumnál, amely rendelkezési jogot gyakorol a Nemzeti Kulturális Alap felett. Kligl tagja az NKA pályázatairól döntő kollégiumnak, amely 5 millió forintos támogatást szavazott meg az összesen 18,4 millió forintból elkészült alkotásra – ám nem ő pályázott az alkotás elkészítésére, hanem Pécs önkormányzata.

Annak örülök leginkább, hogy ezzel az akcióval áttörtem egy falat, s nyilvánosságot kapott egy fontos ügy. Többen néma tiltakozást szerveztek, én azonban úgy gondoltam, ennél látványosabb akció kell. Az okaim ismertek, tiltakozom az elbírálási rendszer ellen, a városvezetés pénzkidobása ellen, a szobor kvalitása ellen. Egy ilyen giccsnek nincs helye Pécsett, ezt minden kultúrához értőnek el kell utasítania. Sajnálom, ha a gyerekek esetleg megrettentek a lisztöntéskor. Most garázdaság miatt indult eljárás ellenem, én ezt nem ismertem el a rendőrségen, ez nem garázdaság volt – a tettemet maximálisan vállalom, de a minősítést visszautasítom.

– nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Böszörményi István.

A baranyai napilap megkeresett más pécsi szobrászokat is. Rigó István úgy fogalmazott:

a szobor nem méltó a költőhöz, a városhoz és a szakmához sem. Elmondása szerint miközben a városban a szobrászatnak komoly hagyományai vannak, a Kligl-alkotás azt sugallja, hogy csak az alkalmazott művészetnek van létjogosultsága.

Kuti László szerint a botrányos nem Böszörményi performance-a, hanem a szobor elkészültét megelőző anomáliák. Persze ugyanakkor értem a történetet:

Pécsnek is be kellett állnia azon fideszes városok sorába, ahol van legalább egy Kligl-szobor

– fűzte hozzá Kuti.

Pécs és Kligl válasza a bama.hu-n olvasható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top