+ Ajánló

Így ne csempésszünk kokaint

gibraltár

Ez a történet és a szereplői sokkal közelebb állnak hozzánk, a valóságunkhoz. Marc Duval bár- és hajótulajdonos, aki a végeláthatatlan hitelek alatt egyre kilátástalanabbnak érzi a saját és családja jövőjét.

Marc Fiévet önéletrajzi regénye alapján készült az ígéretes trailerrel rendelkező francia thriller, a Gibraltár.

Julien Leclercq filmjére rákeresve a következő szavak zúdulnak ránk:

szövevényes, zsarufilm, pattanásig feszült

Ez így nagyjából stimmel, de picit azért másról van itt szó. Annyit előrebocsátanék, hogy ha valaki egy kitört-széklábbal-verem-véresre-a-fél-maffiát-ha-bántják-a-családomat életérzésű konfekciódarabra vágyik, az inkább várja meg az Elrabolva 3-at, ez ugyanis nem az a film.

Ez a történet és a szereplői sokkal közelebb állnak hozzánk, a valóságunkhoz. Marc Duval (Gilles Lellouche – A két mesterlövész, Tékozló szív) bár- és hajótulajdonos, aki a végeláthatatlan hitelek alatt egyre kilátástalanabbnak érzi a saját és családja jövőjét.

Főszereplőnk olyannyira távol áll a „bedessz” keményfiú ideáljától, hogy még fegyvert se vesz a kezébe 116 perc alatt. Az anyagi problémáira kínálkozó megoldást vonakodva bár, de elfogadja, és jutalékért cserébe drogcsempészeket kezd felnyomni a francia vámhivatal egyik tisztviselőjének (Tahar Rahim – A próféta, A múlt).

Aztán érvényesül a kisujjadat nyújtod, az egész karod kell-elv, és amolyan petőfisen, megint jönnek, kopogtatnak. Az angolok, az írek, a marokkóiak, az olaszok és mindenfajta korrupt hatóságok. Maga a hangulat kicsit olyan lett, mintha a GTA-t összekevernénk a Traffic-kel, megszórnánk egy kis Breaking Bad-del (Totál szívásként sikerült magyarra fordítani), és az egészet ledobnánk Európa déli csücskébe.

A kötelező műfaji kellékek is mind felbukkannak: lesz nyers erőszak, családi dráma, árulás és humor is – épp megfelelő mennyiségben. A jelenetek nagyon szépen terelik a nézőt, épp annyi ideig és úgy (köszönet érte az operatőrnek, Thierry Pouget-nek) látunk egy-egy történést, ahogy az elég.

Szűk fél óra után azon kaptam magam, hogy olyan izgalommal gyűrögetem a sálam, mintha én magam ülnék 1000 kiló kokainon a nyílt vízen. A vége felé azért kissé kifullad a film, ugyanis az utolsó fél órában jó néhányan szinte egyszerre kezdtünk el köhécselni, fészkelődni a teremben. A kevesebb talán több lehetett volna, de ettől függetlenül olyan film ez, amit szívesen megnéznék újra.

GIBRALTÁR  (16) színes, francia-kanadai film
The Informant
Rendezte: Julien Leclercq
Forgatókönyv: Abdel Raouf Dafri
Fényképezte: Thierry Pouget
Producer: Claude Léger, Dimitri Rassam, Jonathan Vanger
Zene: Clinton Shorter
Vágó: Mickael Dumontier, Arthur Tarnowski
Főszereplők: Gilles Lellouche, Tahar Rahim, Riccardo Scamarcio

Hossz: 116 perc
Országos bemutató: 2014. november 20.
Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Az ajánlót írta: Takács-Kenessey Ármin

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top