+ Média

50 órás műsor Magyarországról egy svájci rádióban

svájci

Majdnem két hétig a magyar zenével, irodalommal, történelemmel, Budapest kulturális kínálatával foglalkozik a francia nyelvű svájci Radio Espace 2 a Bartók Rádióval együttműködésben.

  • svájci
  • svájci

Majdnem két hétig a magyar zenével, irodalommal, történelemmel, Budapest kulturális kínálatával foglalkozik a francia nyelvű svájci Radio Espace 2 a Bartók Rádióval együttműködésben.

Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója elmondta, a lausanne-i székhelyű kulturális rádiócsatorna kezdeményezésére elindított, november 10. és 22. között sugárzott tematikus programcsomag révén potenciálisan több millió francia nyelvű ember tudása gazdagodhat a magyar kultúráról és a magyarországi kulturális turizmus nyújtotta kínálatáról.

Az elmúlt években nem volt példa arra, hogy egy külföldi rádiócsatorna ilyen léptékű – összesen mintegy 50 órát felölelő – műsorfolyamban foglalkozzon Magyarországgal. A mostani közös projekt katalizátora Philippe Zibung, a svájci rádiócsatorna vezetője volt, aki személyes érdeklődésétől is vezérelve maga is több riportot készített, illetve készít Budapesten.

– mondta Jónás István.

A programok között megtalálható többek között a budapesti nevezetességeket, a főváros történetét, kultúráját ismertető hatrészes sorozat, a Kodály Zoltán, a magyar lélek című tízrészes műsor, továbbá egy olyan riport-összeállítás, amelyben egykori emigránsok mondják el, hogy több évtized után miért térnek vissza Magyarországra.

A hallgatók a magyar népzenét bemutató adásokkal és írókkal rögzített riportokkal is találkozhatnak, szó lesz mások mellett József Attiláról és Bartók Béláról, valamint a magyar történelemről és társadalomról, a magyarországi romákról is.

A magyar hetet egy közös, francia-magyar nyelvű műsorvezetéssel megrendezett koncert koronázza meg november 21-én, pénteken este, amelyet a Magyar Rádió budapesti 6-os stúdiójából élőben közvetítenek mindkét csatornán. A Népdal útja című hangversenyen Bartók Béla eredeti népi dallamokat felhasználó kamaraműveit Balog József zongora- és Zalai Antal hegedűművészek szólaltatják meg, de a koncert itt nem ér véget, hiszen egy fiatalokból álló népzenei zenekar, a Buda Folk Band és a dzsesszt képviselő Borbély Quartet újra is gondolja a műveket.

A műsorfolyam a svájci rádió honlapján (www.rts.ch/hongrie) is követhető.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top