+ Tudomány

Élőben nézheted, ahogy először landol üstökösön ember alkotta gép

rosetta

Az első jeleket a Philaétól két óra múlva várják, addigra létrejön a kommunikációs kapcsolat a Rosettával. Az egység nem tudja közvetlenül a Földre küldeni adatait, ehhez a Rosettát kell felhasználnia.

Az Európai Űrügynökség darmstadti irányítóközpontjába megérkezett a megerősítés, miszerint a Philae landolási egység sikeresen elvált a Rosetta űrszondától és megkezdte ereszkedését a Csurjumov-Geraszimenko üstökösre – írja a hirado.hu.

Az elválást az Európai Űrügynökség darmstadti irányítóközpontjában (ESOC) erősítették meg magyar idő szerint 10 óra 3 perckor. A Rosetta rádiójeleinek 28 perc 20 másodpercbe tellett elérni a Földet, így a szeparációra valójában fél tíz után néhány perccel került sor.Az első jeleket a Philaétól két óra múlva várják, addigra létrejön a kommunikációs kapcsolat a Rosettával. Az egység nem tudja közvetlenül a Földre küldeni adatait, ehhez a Rosettát kell felhasználnia.

Amint a kapcsolat kiépült, jelentést küld állapotáról az első tudományos adatokkal egyetemben. Ezek között várhatóak a szonda röviddel a leválás után róla készített felvételei is.Az ereszkedés a 67P/Csurjumov-Geraszimenko felszínére mintegy hét órát ölel fel, melynek folyamán a Philae méréseket végez környezetéről, ereszkedésének utolsó momentumait fotózni is fogja.A sikeres landolás megerősítésére magyar idő szerint este hat óra körül kerül sor. Az első képeket ezt követően két órával várják.

Ide kattintva végigkövethetjük az eseményt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top