+ Irodalom

A katalán sztárszerző Budapestre jön

Az Én vétkem című regény 2011-es katalán kiadása óta 20 nyelven jelent meg, köztük angolul, németül, olaszul és kínaiul is.

Hazánkba látogat Jaume Cabré katalán író, forgatókönvyíró, filológus az Én vétkem című regényének magyarra fordítása okán.

Jaume Cabré i Fabré Barcelonában született 1947-ben. A Barcelonai Egyetemen végzett katalán-filológia szakon, gimnáziumban tanított történelmet, majd a Lleidai Egyetem tanára és a Katalán Tanulmányok Intézetének tagja lett. A tanítás mellett folytatta irodalmi alkotótevékenységét, valamint televíziós és mozifilmekhez írt forgatókönyveket. Cabré a katalán nemzeti függetlenség szószólója.

Az Én vétkem című regény 2011-es katalán kiadása óta 20 nyelven jelent meg, köztük angolul, németül, olaszul és kínaiul is. Francia kiadása elnyerte a rangos Le Prix Courrier legjobb külföldi regény díját. A kötetet emellett a Katalán Kritikusok Díjjával, a Serra d’Or-díjjal, a La tormenta en un vaso-díjjal, az Ateneu Barcelonés Joan Crexells-díjával, a Ciutat de Barcelona-díjjal a város hírnevének nemzetközi terjesztéséért, illetve a Maria Àngels Anglada irodalmi díjjal jutalmazták. A magyar kiadás Tomcsányi Zsuzsa fordításában jelenik meg, akinek a nevéhez számos García Márquez-, Vargas Llosa-, Cortazár- és Borges-mű magyar fordítása is kötődik.

Cabré elbeszélése egyszerre nyújt megrázó, rejtélyes, tragikus és szórakoztató olvasási élményt, miközben könnyedén siklik át évszázadokon, és ér el olyan váratlan végkifejlethez, amely kimondottan ritka a kortárs szépirodalomban.

A regény főszereplője, Adrià elkezdi felkutatni szülei életét. Csakhamar előkerül egy Storioni hegedű, egy 17. századi festmény, egy elfelejtett bencés kolostor, Auschwitz túlélhetetlensége, egy régiségbolt fura sorsa, felbukkan egy féltestvér és Kongó is, miközben változnak az idősíkok és az elbeszélők.

A hatvanéves, korai Alzheimer-kórral diagnosztizált Adrià Ardèvol megvizsgálja az életét, mielőtt még egytől egyig elveszítené az emlékeit. Visszaemlékszik szeretetlen gyermekkorára, amelyet Lola Xica gondjaira bízva töltött, aki dadaként dolgozott a tehetős családnak. Anyjára gondol, a visszafogott, hideg, gyakorlatias asszonyra és a titokzatos apjára, akinek erőszakos halála miatt örökös bűntudatot érez.

A család antikvitás boltja az egész világot jelentette a kis Adrià számára. E világ középpontjában állt a legértékesebb kincs: a Storioni hegedű, amelynek tokja egy évekkel korábbi, rejtélyes bűneset nyomait hordozta.

Adrià gyermekkora megválaszolatlan kérdésekkel, pasziánsszal és szeretetlenséggel telik. Történelmet és nyelveket tanul az apja kedvéért, hegedül az anyja kedvéért. Egy baleset azonban véget vet apja életének, így Adrià világa megtelik bűntudattal, titkokkal és sötét kétségekkel. Visszaemlékezése pedig egészen távolra visz: a késő középkori kolostorok világától a náci koncentrációs táborokon át egészen a 20. századi Kongóig.

A szerzővel a Centrál Kávéházban talákozhatunk november 13-án, 19 órától. Az esten a szerzővel Juhász Anna fog beszélgetni. Felolvas majd: Kaszás Gergő színművész. A könyvbemutató, vacsora, borkóstolás mellett a szerző dedikálja is Én vétkem című, frissen megjelent könyvét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top