+ Ajánló

Soronként írt szonettet 13 kortárs magyar költő

kortárs

Vallai Péter színművész a hazai előadóművészet kiemelkedő alakja volt, számos magyar költő műve az ő előadásában maradt fenn a színházi emlékezet számára.

Tizenhárom költőnk soronként írt szonettet az elsőként megrendezésre kerülő Vallai Péter Kortárs Előadói Fesztivál keretében. A fesztivál a kortárs költők és írók valamint az előadók közti kapcsolatot hivatott ösztönözni. Műfaji megkötés nélkül kívánja felvonultatni a kortárs szellemiségű prózai és lírai feldolgozásokat (előadóestek, megzenésített versek, tánc, báb, stb.) így ápolva Vallai Péter szellemiségét. Az eredetileg novemberre tervezett fesztivált a nagyszámú jelentkező miatt az Alapítvány 2015. február 13-14 és 20-21-én rendezi meg.

A valvel szonett sorai viszont – a költők által választott előadók prezentálásban – kétnaponta kerülnek bemutatásra az interneten. A szonett Vallai Péter születésnapján, 2014. november 25-én nyeri el végső formáját, ez alkalomból az RS9+ Vallai Kertben 20 órakor lesz nyilvános vetítést.

A szonett valamennyi sorához Takács Ferenc irodalomtörténész ír alapos sorelemzést, mely a videók alatt olvasható.

Az eddig megjelent sorok:

Parti Nagy Lajos – Fodor Tamás

Kemény Lili – Horváth Kristóf

Szabó Marcell – Grencsó István

Kukorelly Endre – Friedenthal Zoltán

Nemes Z. Márió – Gerner Csaba

Bognár Péter – Kovács Krisztián

Balaskó Ákos – Kupa Julcsi

A kétnaponta új sorral bővülő művet a következő címen követhetik figyelemmel:

Vallai Péter színművész a hazai, kortárs előadóművészet kiemelkedő alakja volt. Számos magyar költő és író műve az ő előadásában maradt fenn a színházi emlékezet számára. Petri György „hangja”,Esterházy Péter „tolmácsa”, irodalmi estek, könyvbemutatók állandó fellépője 2012 novemberében hunyt el. Az utána maradt űr betöltésére alakult 2013. november 25-én – a művész 66. születésnapján – a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top