+ Életmód

Kinek hajt hasznot az ebolajárvány?

ebolajárvány

Ha az ember kicsit utánaolvas a világsajtónak, érzékelheti a pánikot, amely idén február óta egyre növekvő rettegésben tartja a világot. Utánaolvastunk.

A fertőzésektől való ősi félelmeink látszanak testet ölteni a Nyugat-afrikai ebolajárvánnyal kapcsolatban. Míg az emberiség évezredeken át rettegésben élt a különböző járványok random felbukkanásának lehetősége miatt, a 21. század emberének ez új lehet, hiszen jól megszervezett higiénikus világunkban elképzelhetetlennek tűnik egy apokaliptikus pestis-szerű járvány tényleges fenyegetése. Most azonban ez az ősrégi emberi félelem újra megjelenni látszik az ebolajárvány világméretűvé válásának víziójában.

Ha az ember kicsit utánaolvas a világsajtónak, érzékelheti a pánikot, amely idén február óta egyre növekvő rettegésben tartja nem csak az afrikaiakat, hanem Amerikát, Európát és gyakorlatilag az egész világot. A legrosszabb az egészben, hogy a kormányok sem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel, az emberek pedig a tudatlanság és a féligazságok útvesztőjében remegnek, hogy vajon mikor éri el őket is a vérzéses halál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sokkal nagyobb anyagi és emberi erőket kellene mozgósítani a járvány megfékezésének érdekében, melyet sok esetben nem vesznek elég komolyan. Középkori tudatlanság és ellenállás uralkodik az afrikai falusi népesség körében, ahol az emberek nem is hiszik el, hogy a betegség valóban létezik. Az összeesküvés-elméletek hívei vad ötletelésben tobzódnak, hogy vajon az amerikai kormány, a világ vezéreinek, vagy a fehér ember műve, aki direkt terjeszti a bajt Afrikában és a világban, ebből gazdasági hasznot remélve…

Mint láthatjuk, a jelenkor járványokkal kapcsolatos hozzáállása nem sokban különbözik a középkori viszonyokétól és mint általában, zűrzavar és káosz uralkodik a fejekben. Az ember még azt hihetné, hogy elnézőek lehetnénk az afrikaiak tekintetében, de hogy a nyugati gondolkodást is ez a sötétség járja át, ez nonszensz. Az az igazság, hogy a 21. században egyáltalán nem indokolt egy ilyen méretű járvány, amely jelenleg Nyugat-Afrikában pusztít, hiszen minden megelőzhető lenne alapvető higiéniai intézkedésekkel és kórházi ellátással. Csakhogy amíg a világ gazdagabb területein lévő országokat nem éri el a járvány, addig bizony a dolog komolysága sincs a megfelelő szinten kezelve, amely világméretű katasztrófával is fenyegethet.

Emlékezzünk csak az általunk csupán történelemkönyvekből ismert spanyolnáthára, amely több mint ötvenmillió áldozatot szedett szerte a világban a 20.század elején. Akkoriban is úgy tartották, hogy vagy a németek vagy az amerikaiak terjesztették el az első világháború végén a természetes szelekció nevében, bosszúból, az ellenség megfékezésére stb.

És ha még korábbra visszamegyünk, a pestisjárványok korába: akkor meg azt tartották a népek, hogy vagy az Ördög műve, vagy a zsidóké, akik megmérgezték a kutakat…

UFÓ-kutatók azt állítják, hogy a járványok a földönkívüliek műve, akik ily módon szeretnék minden időben szabályozni az emberiség számát. Nem hangzik ez kissé özönvízszerűen? Apokaliptikusan? Nem olyan, mintha a Bibliában olvastuk volna, csak ott mindez Isten büntetése?

Amit ebből leszűrhetünk, az nem más, hogy a nem megfelelő higiénia mellett a legveszélyesebb maga az emberi butaság és pánik, amely ellen – úgy látszik – valóban nincs ellenszer. Ha pedig ebből indulunk ki, akkor bizony a jelenlegi járvány sem kecsegtet minket semmi újdonsággal.

Írta: Mészáros Dóra

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top