+ Film

Ezek lehetnek a legjobb európai filmek idén

Ezek lehetnek a legjobb európai filmek idén

A jelöléseket hagyományosan a Sevillai Európai Filmfesztiválon jelentették be.

Az Ida című lengyel és a Leviatán című orosz filmet jelölte az Európai Filmakadémia (EFA) a legtöbb, négy-négy kategóriában az Európai Filmdíjra. A jelöléseket hagyományosan a Sevillai Európai Filmfesztiválon jelentették be szombaton.

A legjobb film díjáért a svéd Ruben Östlund Lavina, a lengyel Pawel Pawlikowski Ida című alkotása, az orosz Andrej Zvjagincev Leviatán című thrillere, Lars von Trier kétrészes A nimfomániás című filmjének rendezői változata, valamint a török Nuri Bilge Ceylan Cannes-ban Arany Pálma-díjjal elismert Téli álom című drámája verseng – ismertette az EFA közleménye.  Az Ida és a Leviatán további három-három kategóriában kapott jelölést, köztük a rendezői mezőnyben is. Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje nem jutott be a jelöltek közé.

Az európai vígjátékok külön kategóriájában a Carmina megoldja című spanyol, a Le Week-End című brit és a La maffia uccide solo d’estate (A maffia csak nyáron öl) című olasz komédia lett jelölt. Szabó Simon A fal című kisfilmje a Tamperei Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjazottjaként már korábban automatikusan jelölést kapott az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjára, ez a mezőny ugyanis 15 európai filmfesztivál nyerteseiből áll össze, ezek közül választ majd nyertest az EFA tagsága.

Az EFA héttagú zsűrije Berlinben néhány kategóriában már döntött a díjakról. A testület szombaton bejelentette, hogy az operatőri díjat az Idát fényképező Lukasz Zal és Ryszard Lenczewski kapta, a vágói elismerést a Locke című filmen dolgozó Justine Wrightnak ítélték oda, a jelmeztervezők közül Natascha Curtius-Nos lett a győztes a Sötét völgy című filmért, amelynek látványtervezője, Claus-Rudolf Amler ugyancsak megszerezte a díjat. A legjobb európai zeneszerző az idén Mica Levi lett A felszín alatt című alkotás muzsikájáért, a hangmérnökök közül pedig Joakim Sundströmöt díjazták a Starred Up című filmen végzett munkájáért.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top