+ Irodalom

Nyilvánossá vált a hangfelvétel

kertész imre

A felvétel 1994-ben, a Katona József Színház Kamrájában készült. Kertész Imre Az Író Színháza című sorozat egyik szerzőjeként három estén át – november 24., 25. és 27. – olvasta fel regényét

A Sorstalanság című regény teljes hanganyagának közzétételével köszönti Kertész Imre írót születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) .

A felvétel 1994-ben, a Katona József Színház Kamrájában készült. Kertész Imre Az Író Színháza című sorozat egyik szerzőjeként három estén át – november 24., 25. és 27. – olvasta fel regényét, amely most 9 fejezetre osztva hallgatható meg a pimmedia.hu oldalán.

Kertész Imre november 9-én, vasárnap ünnepli 85. születésnapját. A Nobel-, Kossuth-, Herder- és József Attila-díjas író, műfordító első regénye, a Sorstalanság csak több évi várakozás után, 1975-ben jelenhetett meg. Főhőse egy kamasz fiú – maga az író, aki 14 éves korában megjárta Auschwitzot -, akit a náci haláltábor szörnyű tapasztalatai érleltek felnőtté.

Kertész Imre írásainak fő témái a 20. század szörnyűségei, a gyűlölködés, a népirtás, az emberi lelkekben élő embertelenség. Műveit több nyelvre lefordították, ő maga németből fordít, többek között Freud, Hoffmannstahl, Nietzsche, Canetti és Wittgenstein műveit ültette át magyar nyelvre. Az írót 1989-ben József Attila-, 1997-ben Kossuth-, 2000-ben Herder-díjjal tüntették ki. Az irodalmi Nobel-díjat 2002-ben vehette át a törékeny egyén és a történelem barbár önkénye közötti összecsapásban átéltek megörökítéséért. Ő az első magyar irodalmi Nobel-díjas.

Munkásságának dokumentumaiból 2012-ben archívumot hoztak létre a Berlini Művészeti Akadémián. Többek között itt őrzik a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért és a K. dosszié című kötetek, valamint számos esszé és beszéd kéziratát, továbbá az író 1961 óta vezetett naplóit, illetve 1988 óta keletkezett levelezését.

Kertész Imre idén augusztus 20-án a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet vehette át Áder János köztársasági elnöktől.

Itt meghallgathatod az első részt.

Friderikusz nem értette Kertész Imrét

Kertész Imre kitüntetése körül nem csitul a vita

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top