+ Jegyzet

Karvaly vagy turul?

turul

Mióta létezik a Facebook, tízszer vagy százszor annyi köszöntőt kapok , mint a digitális forradalom előtti időkben.

Keresés a weben

A névnap és a születésnap közül utóbbi a fontosabb, már ha fontos egyáltalán. Ha kerek évfordulóról van szó, akkor már csak azért is fontos, mert ha nem is akarna rá emlékezni az ember, a környezete úgyis emlékezteti rá. Egy kicsit sajnálja, egy kicsit sajnáltatja magát, ugyanakkor nyugtatja és nyugtatják is, hogy nincs nagy baj.

A kerek évfordulóról semmi olyasmi nem jut eszembe, illetve semmiféle olyan gondolattal nem gazdagodok, ami ne lenne közhelyes vagy egyértelmű. Harminc felett nem változik semmi, harminc felett kezdődik az élet, a harminc az új húsz. Meg a negyven az új harminc, mondják majd tíz év múlva, remélem.

És hogy nem úgy van, mint régen, kitolódott minden, a pályaválasztás, a fészekrakás, a családalapítás. Én pedig állítólag letagadhatnék néhány évet, férfiaknál amúgy sem számít a kor, és így tovább.

Azt megszoktam már, hogy mióta létezik a Facebook, tízszer annyi köszöntőt kapok családtagoktól és távoli rokonoktól, barátoktól és ismeretlen ismerősöktől, mint a digitális forradalom előtti időkben. És mivel a névnapom majdnem egybeesik a születésnapommal, a jókívánságok még intenzívebben záporoznak.

A legfurcsább névnapi köszöntőt viszont telefonszolgáltatómtól kapom:

Minden kedves Károly nevű ügyfelünknek boldog névnapot kívánunk. Nevük régi magyar személynév, a török eredetű karvaly madárnévből származik. További szép napot!

A török és a karvaly egyszerre egy kicsit soknak tűnik, hiába kívánnak további szép napot. Utánanézek, mert nekem a germán eredet rémlett valahonnan.

Karl természetesen német név, és mint tudjuk, ennek többféle változata van az indoeurópai nyelvcsaládban (latinul Carolus, spanyolul Carlos, olaszul Carlo, angolul Charles, lengyelül Karol, csehül Karel). Jelentése szabad férfi, legény.

Viszont a mi magyar Károly nevünk csak véletlenül hasonlít erre a germán eredetű névre, és tényleg a török karul (karvaly vagy turul) madárnévből származik. Turul?

Az ember végül harmincéves korára tudja meg, hogy a karvalyhoz és a turulhoz is köze van, vagy köze lehet.

Na de mit kezdjen mindezzel egy Szarka?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top