+ Gasztro

Ha már lúd, legyen Márton-napi

márton

Közeleg november 11-e, Szent Márton napja, búcsúzik az ősz, vége a szüretnek, már csak ötvenet kell aludni az Újévig. Újborral, libalakomával meg lámpással szokás ünnepelni.

  • márton
  • Márton
  • márton
  • márton
  • márton
  • Márton
  • márton
  • márton

Márton-napi Hungarikum Ünnep – Budapest, Vajdahunyad vára

Közeleg november 11-e, Szent Márton napja, búcsúzik az ősz, vége a szüretnek, már csak ötvenet kell aludni az Újévig. Újborral, libalakomával meg lámpással szokás ünnepelni. „Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én.”

2014. november 7-én 14.00-kor a Ligetben kinyitják a várkaput, hogy kezdetét vegye a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum valamint a Szentkirályi Ásványvíz Kft. közös szervezésében a Márton-napi hétvégi mulatság. Számos hagyományőrző program, tradicionális étkek-itókák, megannyi különleges csemege várja az érdeklődőket.

Márton

Libakocsonya. Fotó: Csata Judit

A családokat gyermekműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják a helyben készített és hazavihető, pompás lampionok alatt. Lesz tombola, rajzolás, papírhajtogatás, táncház, játszóház, bélyegzőkészítés, pecsétviaszöntés, mézeskalácssütés, tökfaragás, libatollfosztás, élő libasimogató és Herendi festőkuckó. A Kultúra utcában gólyalábas színtársulatok és gólyalábatlan könyvkiadók vernek tanyát, a Kulturzsibin régiségeket, antikvitásokat visznek vásárra. Az, hogy Borudvar, Pálinkaterasz és Sörkert, önmagukért beszél-dalol-énekel-népzenél stb. A Konyhában pedig rengeteg sok liba: tökös-libás muffin, liba burger, borban áztatott libamáj, libakocsonya. Nem mondták a sajtótájékoztatón, de remélem, ludas kása is lesz, mert az a kedvencem, főleg azért fogok kilátogatni – úgyhogy legyen! Jaj, ha nem!

márton

Libakötözés

Továbbá a múzeum rendez egy érdekesnek ígérkező Márton-napi felfedezőtúrát totóval, speciális tárlatvezetéseket, Pincétől a padlásig (látogatás a Hunyad-pincébe, az Apostolok tornyába) és Bortörténet címmel, valamint a híres polihisztor, Herman Ottó halálának 100. évfordulója kapcsán, egy tanösvényen is végig lehet menni, az egyes állomásokon elidőzve, tanulmányozva a „madarak atyjának” gyűjtéseit és a pásztorok világát.

márton

Megtollasodtak

Az idei meghívott vendég ország Ausztria, fő törekvése az osztrákok körében nagyon kedvelt raclette-kultúra – variációk raclette sütőben grillezett alpesi sajtokra – magyarországi terjesztése. Mindent bele! (Akár gyümölcsöt is.)

A rendezvény nem ingyenes.

Részletesebb programleírás a Magyar Mezőgazdasági Múzeum honlapján.

(Csata Judit fotográfiái a Librarius és a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok közötti együttműködés keretében készültek.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top