+ Képzőművészet

Szédületes pénzeket fizettek ki az árverésen

Szédületes pénzeket fizettek ki az árverésen - Manet

A művész esetében rekordösszegért kelt el Edouard Manet Le Printemps (Tavasz) című festménye a Christie’s Aukciósház kedd esti New York-i árverésén. A műért heves licit bontakozott ki.

A művész esetében rekordösszegért, 65,1 millió dollárért (16,15 milliárd forintért) kelt el Edouard Manet francia impresszionista művész Le Printemps (Tavasz) című festménye a Christie’s Aukciósház kedd esti New York-i árverésén.

Az 1881-ben készült olajkép 1909 óta nem cserélt gazdát, családi gyűjtemény része volt, de az elmúlt húsz évben a washingtoni Nemzeti Galériában szerepelt kölcsönben. Értékét előzetesen 35 millió dollárra becsülték, a műért azonban heves licit bontakozott ki fél tucat – többségében telefonos – ajánlattevő között, ami felverte az árat.

Manet művei közül eddig egy 2010-ben a rivális Sotheby’s által Londonban elárverezett önarckép tartotta a rekordot 33,2 millió dollárral. A Tavasz című festmény Jeanne Demarsy színésznőt ábrázolja komoly tekintettel, ünneplőruhában, zöld növények előtt. Manet mind a négy évszakot meg akarta festeni, de csak a Tavasz és az Ősz készült el.

Az est másik szenzációját Gino Severini olasz festő Etude pour Autoportrait au canotier (Tanulmány önarcképhez szalmakalapban) című alkotása keltette. Az 1966-ban elhunyt művész száz éve készült festménye a becsült legmagasabb ár, 1,5 millió helyett 4,8 millióért cserélt gazdát. A várt 6,5 milliónál magasabb áron, 9,9 millióért vették meg Alberto Giacometti svájci művész Stele III (Sztélé III.) című szobrát, és a becsültnél többet, 8,7 millió dollárt fizettek Joan Miró katalán festő Tuilerie a Mont-roig (Cserépégető Mont-roigban) című munkájáért.

Az impresszionista és modern alkotásokat kínáló aukció összbevétele az előzetesen várt 157 milliónál nagyobb, 165,6 millió dollár (41,09 milliárd forint) lett, a felsorakoztatott 39 tétel közül négy nem kelt el. Az árverésre bocsátott alkotások csaknem fele először szerepelt aukción. Előző este a rivális Sotheby’s a ház 270 éve íródó történetében rekordot jelentő 422,1 millió dollárért árverezett el ugyanebből a korszakból származó remekműveket. Az őszi New York-i aukciósorozat a jövő héten a háború utáni és kortárs művészeti alkotásokból szervezett árverésekkel folytatódik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top