+ Film

Dupláztak a magyar diákok a Primanima Fesztiválon

Dupláztak a magyar diákok a Primanima Fesztiválon

Idén a több mint 400 benevezett munka közt a fesztiválon vetítették itthon először az Oscar-esélyes brazil egészestés animációt, A fiú és a világot is.

A hétvégén fejeződött be a harmadik Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, a fődíjat egy angol diplomafilm nyerte, valamint több magyar diák munkáját is díjazták.

Az esemény fődíját a Royal College of Art egyik idei diplomafilmje, Sarina Nihei Apró, kalapos emberek (Small People With Hats) című különleges politikai parabolája nyerte meg. A közönségdíjat az iráni Sarah Saidan Franciaországban készített Strandzászló (Beach Flags) című, az iráni nők helyzetét boncolgató rövidfilmje kapta. A legígéretesebb magyar tehetségnek járó Gerorge Pal-díjat Bucsi Réka Oscar-esélyes diplomafilmje, a Symphony No. 42. kapta, amelynek a háromtagú nemzetközi zsűri a legjobb diplomafilm díjat is odaítélte. Mariai Gábor, a MOME harmadéves animációszakos hallgatója két filmjével is díjat kapott. A négynapos műhelymunka során készített Rascal Redemption a legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díjat kapta meg a nézőktől, a zsűri pedig Villiams című vizsgamunkájnak ítélte oda a legjobb workshop filmnek járó kategóriadíjat.

A Primanimát 2012 óta rendezik meg, versenyprogramja diák- és elsőfilmes alkotások bemutatkozóhelye, melyen a gyerekfilmek külön kategóriában indulnak. Idén a több mint 400 nevezett magyar és külföldi alkotásból 34 elsőfilmet, 37 diplomafilmet és 23 diákmunkát választottak be a szervezők a fesztivál versenyprogramjába. A gyerekfilmek programjában 22 film versenyzett a legjobb gyerekfilmnek járó díjért. A filmeket idén is egy háromtagú nemzetközi szakmai zsűri értékelte: Kaspar Jancis, Cartoon d’Or-díjas észt animácós filmrendező, Aneta Ozorek lengyel filmes fesztiválkurátor, és Yiorgos Tsangaris ciprusi grafikusművész, az Animafest Cyprus művészeti vezetője. Idén a Primanimán vetítették itthon először az Oscar-esélyes brazil egészestés animációt, A fiú és a világot is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top