+ Életmód

Tankönyvbotrány: Szemöldöksmink és szőrtelenítés a 8.-os biológia tankönyvben?

Elképzeltünk egy tanórát, ahol a nyolcadikos félkamaszok épp szemöldökszedésből felelnek, vagy remegő kézzel fogalmazást írnak a gyantázásról.

Újabb érdekes részletekre bukkantunk egy általános iskolásoknak szóló tankönyvben. A nyolcadikos biológia tankönyv néhány passzusa a szemöldökfestés és a szőrtelenítés égető problémáit tárgyalja. (Forrás: Feminizmus Facebook-oldal)

Nem is akárhogyan:

Hasonló, de látványosabb szépséghiba a lányoknál az arcon, az alkaron és a lábszáron megjelenő erőteljesebb szőrnövekedés. A nem kívánatos látványt a szőrszálak színtelenítésével vagy időleges eltávolításával (gyantázás, epilálás) lehet megszüntetni.

Egy másik helyen a tankönyv szerzői ideális és nem ideális szemöldökökről, sminktippekről írnak. Elképzeltünk egy tanórát, ahol a nyolcadikos félkamaszok épp szemöldökszedésből felelnek, vagy remegő kézzel fogalmazást írnak a gyantázásról. Az, hogy ez az egész témakör tananyag egy nyolcadikos gyermek számára nyilvánvalóan nevetséges, a legtöbb szülő mégis inkább amiatt aggódik, milyen következményei lehetnek annak, hogy már biológia órán is különböző szépségideálokról, felszínes külsőségekről kell beszélni.

Néhány elgondolkodtató hozzászólás:

“Ez nem lehet igaz. Megértem, miért nem lehet boltban kapni a könyveket. A szegény marcaliban lakók is megvették volna a hiányzó tankönyveket, ha lehetne. Van rajtuk mit szégyellni.”

“Ha az a céljuk a “szakértő” tankönyv szerkesztőknek, hogy még több lelkibeteg “szépséghibás” tinilányt gyártsanak, így biztossan sikerük lesz. Pedig ez az élet szakasz az ilyenek nélkül is problémás. Apaként külön is megköszönöm a szerzőknek, hogy biológiai és pedagógiai hozzáértésükkel ezen a módon is segítik gyermekeim lelki fejlődését!”

“Uramatyám! Árulja már el valaki h egy bioszkönyvbe hogy illik bele a szőrtelenítes tema? És egyáltalán, miért nem két éves kortól kezdik el ilyenekkel frusztálni a gyerekeket??? Kritikán aluli idióták!”

(A tankönyv szerzői: Csókási Andrásné Czegléd Anna, Fehér Andrea, Horváth Andrásné Szabó Emőke, Jámbor Gyuláné, Kissné Gera Ágnes.)

Az előző tankönyves őrületek:

Borzalmas blama egy hetedikes tankönyvben

Kortárs költőink irritálnak a tankönyvekben?

Varró Dani felesége válaszol a hisztérikus kommentelőknek

A tinibugyi kiverte a biztosítékot a szülőknél

Újabb botrány: Baltás gyilkos öl meg egy kislányt az 5.-es oktató CD-n

Nem fogod elhinni, mi van a gyerek erkölcstan könyvében!

7 hozzászólás

7 Comments

 1. Ágnes

  2014-11-05 - 19:09

  Miért volna hiba tiniknek(8.-sok!!!!!)szőrtelenítésről és szemöldöksminről hallani?Inkább kisérletezzenek mindenféle marhasággal otthon, netán valami végzetes hibát elkövetve?!!!

  • Lídia

   2014-12-06 - 20:30

   Azért a 13/14 évesek nem hiszem, hogy egy VÉGZETES hibát tudnának elkövetni egy szemöldökcsipesszel vagy egy szemöldökceruzával.

 2. kiscica

  2014-11-05 - 20:04

  hát srácok, szerintem is van létjogosultsága a dolognak. a tankönyvírók nem sértő, vagy frusztráló módon fogalmazzák meg a mondandójukat, és ha a ezzel a kis tankönyvi kitérővel elérik, hogy a (remélhetőleg valamennyire hozzáértő) tanár néni/bácsi akár csak 20 percet is a különböző, tudatlanságból gyakran elkövetett hibákról, és a kiküszöbölésükről beszél, már többet ér a dolog, mint bemagoltatni, a hányféleképpen módosulhat egy növény szára. a szőrtelenítésre ugyanis BIZTOSAN szüksége lesz minden lánynak, és ez nem a tankönyv hibája, nem az iskoláé, de még csak a kormányt vagy az szabadkőműveseket sem hibáztathatjuk. elképesztő nyomás nehezedik egy most fiatal lányra, elég egyértelmű a társadalom elképzelése arról, ki ápolt, igényes, szép, és ki nem, és ezekbe a normákba a szőrös hónalj még csak véletlenül sem fér bele. szóval elég visszásnak tűnik nekem ez a nagy közfelháborodás, teljesen felesleges úgy tenni, mintha bizony elfogadott lenne az uszodában szexisen kivillanó fanszőrzet, de én a 18 évemmel biztosan kevésbé vagyok kompetens a témában, mint az az apuka, aki vágyakozva fordulna utána két, miniszoknyából kikandikáló formás, szőrös lábnak.

 3. szciklon

  2014-11-05 - 23:56

  Azért “szépséghibának” beállítani a szőrös lábat meg kart elég erős.

  • robika

   2014-11-07 - 11:19

   az erőteljesebb szőrnövekedés a karon és a lábon, valamint még az arcon visszataszító lehet egy lányon. igenis kell ilyenekről beszélgetni, vagy egy órán az ilyeneket átvenni. miért is? mert lehet az a lány jobban sérül attól, hogy degenerált szülei nem képesek erről valamiért kommunikálni vele és a kinézete miatt kirekesztik egy közösségből, vagy esetleg nem lesznek udvarlói, mint hogy egy jó hangulatú laza órán átvegyenek egy ilyen témakört.

 4. Toxi

  2014-11-08 - 10:24

  Szülők, felháborodott emberek!

  El kéne lassan már fogadni azt a helyzetet, hogy új generáció van már az élen. Minden szülő pattog mindenféle új tankönyvön hogy jézus atya úristenem, mi van benne. A biológiához ráadásul már hozzátartozik az egészségtan, szóval ennek benne kell lennie. Más kiadók és írók biosz könyveiben is vannak ilyenek, megsúgom, és ez teljesen normális. Egyáltalán nem frusztráló módon szerepel benne. Ráadásul egy nyolcadikos lány, szinte már nő. A nőkön az erőteljesebb szőr igenis visszataszító.
  Arról nem is beszélve, hogy mindezt a mai gyerekek már 12 éves koruktól odavissza fújják.

 5. Ági

  2014-12-06 - 12:25

  Már nem azért… Tanultam ebből a tankönyvből nyolcadikosan, de azok a sorok semmiféle nyomot nem hagytak bennem ilyen téren. Elolvastam ugyanúgy, mint bármi mást és kész. Most 19 éves vagyok, orvostanhallgató, sminkelni csak akkor szoktam, ha kedvem van hozzá, ami nem túl gyakori nálam, szőrtelenítést is van, hogy kihagyom. Azt hiszem, nem szenvedett törést a lelki fejlődésem a tankönyveim miatt.
  Ennyi erővel a boltok polcain látható helyen kinthagyott szőrtelenítő krémek, gyanták, borotvák, stb. miatt is lehetne hisztizni,mert azt is látják a kölkök. A tévében is vannak Veet reklámok, de egy normális gyerek ezt teljes mértékig tudja kezelni és tudja hova tenni. Aki akarja, annak lehet. Aki nem, annak nem kötelező.
  És kedves hisztiző szülők, most őszintén, szerintetek mennyire ad egy mai lány vagy kissrác arra, amit a tankönyvek írnak? Jó, ha egyáltalán elolvassák. És ha el is olvassák, nem hiszem, hogy érdekli őket. Sokkal nagyobh hatással vannak rájuk a haverjaik szokásai ilyen téren, vagy a tévé, magazinok, internet. Könyörgöm, ne bántsuk már szerencsétlen tankönyszerzőket és kiadókat azzal, hogy ilyen kis apróságokon lovagolunk. Vannak ennél fontosabb problémáik is.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top