+ Tudósítás

Megmutatjuk, hol van a J-pont

agilkia

Egy üstökösmag fején lévő pontot kereszteltek át Agilkia névre, amit eddig csak J-pontnak neveztek a ravasz űrkutatók.

Egy apró nílusi sziget, Agilkia nevét viseli mostantól a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösmag „fején” lévő, eddig csak J-pontnak nevezett hely, ahol egy hét múlva, november 12-én landol a Rosetta-űrszonda leszállóegysége, a Philae.

Agilkia szigetére telepítettek át az UNESCO által koordinált nagy núbiai mentőakció során az Asszuáni-gát megépülésével víz alá kerülő Philai szigetéről több ókori építményt, köztük a legnagyobb egyiptomi Ízisz-templomot – olvasható az Európai Űrügynökség honlapján.

A leszállóhely nevét nemzetközi pályázat során választották ki, amelyre 135 országból több mint 8000 javaslat érkezett. Ókori és modern nyelveken egyaránt születtek javaslatok, amelyek a legkülönfélébb témákat ölelték fel. A győztes koncepció összefüggésben van a Rosetta és a Philea óegyiptomi „eredetével”. Az űrszonda neve ugyanis az 1799-ben a Rosette (ma Rasid) nevű kikötővárosban feltárt feliratos gránitdarabra, a rosette-i kőre utal, és Philai szigetén, amelyről a leszállóegységet nevezték el, tálalható az az obeliszk, amelynek segítségével Champollion megfejtette a  hieroglifákat, az ókori egyiptomiak szent írását.

Agilkia a legmegfelelőbb név a leszállási hely megjelölésére. Philai szigetének szentélyeit Agilkiára telepítették, e nagyszabású technikai vállalkozásnak köszönhetően menekültek meg az ókori műemlékek. Egy hét múlva pedig a leszállóegység az üstökösmagon landol egy sokkal ambiciózusabb vállalkozás keretében, amelynek köszönhetően többet szeretnénk megtudni Naprendszerünk születéséről

– mondta Fred Jansen, az ESA Rosetta-küldetésének a menedzsere.

A Philae-leszállóegység november 12-én, közép-európai idő szerint 9 óra 35-kor indul útnak, amikor az űrszonda 22,5 kilométerre lesz az üstökösmagtól, és 7 órával később érkezik meg úti céljához. A sikeres leszállásról a jelzés közép-európai idő szerint 17 óra táján érkezik meg a földi irányító központba.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top