+ Életmód

Ez Fluor Tomi véleménye a függőségről

fluor

A saját környezetében találkozott már negatív és pozitív példával egyaránt, azt mondja a legtipikusabb az, hogy pár hét vagy hónap szünet után visszaszoknak.

Fluor Tomi a saját környezetében megpróbál mindenkit lebeszélni a dohányzásról, és ha már ez mindennapos téma nála, miért ne tehetné egy jó ügy miatt is, akár a saját népszerű eszközével, rímekkel, dalban.

Nem ég egy lámpa sem, ketten maradtunk csak ébren/ én és a függőségem egy lassú, fojtó ölelésben

Ez a szövegrész is szerepel abban a frissen elkészült dalban, amelynek klipbemutatóján mesélt az előadó arról, miért is érezte úgy, hogy van mondanivalója ebben a témában.

Nem tartom se menőnek, sem jónak, hogy egyre lejjebb tolódik a „korhatár” és már a 13 évesek körében is menő dohányozni. Egyáltalán nem vicces egy fejlődő szervezetet szétrongálni. Nem gondolom, hogy miattam vagy a dal miatt tömegesen letennék az emberek a cigit, de ha legalább a kisebbeket tudom befolyásolni, akik mire rádöbbennek, hogy hülyeség volt, már függők, vagy ha csak hárman átgondolják a történetet, én boldog vagyok

– mondja Fluor Tomi, aki bár önmagát több dologban biztosan nem tartja követendő példának, de hangsúlyozza, hogy soha nem dohányzott. Az egyéb függőségeiről a tőle megszokott kendőzetlen őszinteséggel beszél.

Mint mindenkinek, nekem is rengeteg van, akár a reggeli kávétól kezdve az impulzusfüggésemig, hogy nem bírok a seggemen maradni. De beszélhetünk akár bulifüggésről is, vonz a város, a társasági élet, az éjszaka.

A saját környezetében találkozott már negatív és pozitív példával egyaránt, azt mondja a legtipikusabb az, hogy pár hét vagy hónap szünet után visszaszoknak, ami amellett a tény mellett, hogy külső segítség nélkül a dohányosok 3%-a képes a leszokásra, nem annyira meglepő, de azért drukkol mindenkinek.

Mivel a telepen nőttem fel, így láttam durva ráállásokat szerekre, de a zenészvilágban se kell messze menni hozzá. Az emberek könnyen elvesztik a valóságot és onnantól nem ők szívják a cigit, hanem a cigi őket.

Az aktív dohányosok körében egyre gyakrabban találkozunk kamaszokkal, a „korhatár” ijesztően eltolódott lefelé. Bár a szakemberek hazánkban igen szigorú, a dohányzást tiltó intézkedéseket vezettek be az elmúlt években, a mai 12-13 éves korosztály egyre szélesebb rétege érintett a kérdésben, hiszen ha valaki nem dohányzik, de a baráti társaságban akár többen is, azonnal passzív áldozattá válik.

A dohányzás az egyetlen olyan fogyasztói szokás, ami a fogyasztó és a környezete egészségét is károsítja. Az adatok sokkoló képet vetítenek elénk, Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember hal meg a dohányzás következtében.

Néhány adat, a teljesség igénye nélkül:

  • A dohányzás a férfiaknál 16, a nőknél 19 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.
  • A dohányzás a teljes halálozás egyhatodáért felelős.
  • Hazánkban 20 500 ember hal meg a dohányzás következtében, tehát egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el évente.
  • A dohányfogyasztás emelkedése exponenciálisan növeli a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának valószínűségét.
  • A dohányfüst 4.000 káros komponenst és több mint 40 különböző rákkeltő anyagot tartalmaz.
  • A dohányzás miatt 25 percenként hal meg egy ember Magyarországon.

Ha leszoknál, innen kérhetsz segítséget:

www.leacigivel.hu

Fluor Tomi klipje:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top