+ Film

A világ 6 legjobbja között a fiatal magyar filmes – videóklip

Simon Balázs

Úgy döntöttem, hogy nem építem fel 3D-ben a teret, hanem a grafikákat szedem szét elemekre, és ezekből domborműszerűen hozom létre a világot.

A világ idei 6 legjobb alkotása közé került Simon Balázs, a BKF friss diplomás animációs tervező-rendezőjének „Re” c. animációs kisfilmje Londonban, az UK Music Video Awards fesztiválon – kaptuk az információt a BKF-tól.

Simon Balázs klipje Londonban a Best Animation in a Video (legjobb animáció videóban) kategóriában versenyez. A „Re” versenytársai a Coldplay, a Metronomy, a James, a Savages és a Throne. Az eredményhirdetés november 10-én lesz Londonban, Simon Balázs is részt vesz a ceremónián.

Simon Balázs júniusban fejezte be tanulmányait a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Animáció szakán, jelenleg Umbrella stúdió animációs rendezője. A 23 éves alkotó videoklipjét Nils Frahm “Screws” c. albumán található “Re” című számhoz készítette. A különleges és szokatlan alkotás a Noisey-n debütált, ahol „meganimált álomként” aposztrofálták. A lenyűgöző képi világú klipre azóta az egész világ felfigyelt: a „Re”  több nemzetközi videó-film fesztivál programjába is meghívást kapott.

Párizsban az International Music Video Festival animációs klip kategóriájába kapott meghívást artisztikus alkotása, ahol idén már 10. alkalommal keresik a legnagyobb videoklip-készítő tehetségeket.

A „Re” videoklipet a Montreal Music Video Festival is beválogatta a jelöltjei közé.  A kanadai fesztiválon Simon kisfilmje több kategóriában is elindul: az animációs videók mellett a feltörekvő tehetségek között is esélye van.

Simon Balázs így beszél a film elkészülésének hátteréről:

„A klip világát leginkább személyes élményeim inspirálták, a koncepció egy norvégiai utazás során fogalmazódott meg bennem. Hosszában autóztuk át az országot, számos esetben szigetről szigetre kompoztunk át. Ez egy nagyon különleges hely, egyedi hangulattal. Mintha a világ végén járna az ember, s ahogyan halad, egyre több a víz, és egyre kevesebb a szárazföld alatta. Térképen nézve persze mindez logikusnak tűnik, de élőben hihetetlen élmény, tele szabadsággal, izgalommal.

Nils Frahm zenéjével a „Felt” kapcsán kerültem kapcsolatba. A „Familiar” volt az első, amit hallottam, s amint elkezdődött, meg is kellett állnom abban, amit éppen csináltam, annyira felkeltette az érdeklődésem. Azzal, hogy Nils felerősítette a zongora mechanikus zajait, olyan közelivé tette a játékát, amit még nem tapasztaltam előtte. Nem is mintha a szobámban játszott volna, hanem egyenesen a fejemben. Nils gondoskodott arról, hogy többi munkájában is megőrizze ezt az intimitást, s a szokásostól eltérő kontextusba helyezze a dalokat.

A „Screws” album (amin a „Re” is található) egy baleset következtében keletkezett. Nils eltörte az ujját, de úgy gondolom ez számára inkább egy izgalmas helyzetet, kihívást jelentett, mintsem akadályt. Az orvosi intelem ellenére zongora elé ült, s kilenc ujjal megírta az albumot. A „Re” hallgatása közben egy egységes világgá kapcsolódott össze bennem a dal, az album története, s a norvégiai élményeim. Annyira személyesnek éreztem az egészet, hogy úgy döntöttem: az elejétől végéig egyedül készítem el a klipet. Nilstől maximálisan szabad kezet kaptam, ami igen motiváló volt.

A konceptrajzok frissességét nagyon szeretem, és gyakran az az érzésem, hogy sok produkciónál a végleges anyagba csak részben sikerül átültetni a koncepcióban lefektetett atmoszférát. Innen jött az ötlet, hogy a képeket szabadabban rajzoljam meg, s közvetlenül ezekből a konceptrajzokból rakjam össze a filmet, megőrizve azok jellegét. Úgy döntöttem, hogy nem építem fel 3D-ben a teret, hanem a grafikákat szedem szét elemekre, s ezekből domborműszerűen hozom létre a világot. Így a filmkép valahol a 2D és a 3D határán mozog, s csak a kamera szögéből áll össze egésszé. Hogy a kép még kevésbé legyen lekötött, a növényszerű elemeket papírra cseppentett, majd szétfújt tintával hoztam létre.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top