+ Természet

Új állatfajt fedeztek fel a metropolisz közepén

Majdnem harminc éve ez az első új békafaj, amelyet a térségben felfedeztek.

A New Jersey állambeli Rutgers Egyetem munkatársaként dolgozó Jeremy Feinberg két évvel ezelőtt számolt be először felfedezéséről, miután a New York-i Staten Islanden végzett kutatás során felfigyelt a farkatlan kétéltűek egy csoportjának „rendkívül különös” karénekére.

A békáknak nagyon jellegzetes hangjuk van egy-egy fajon belül, ezért tudtam, hogy ezúttal valami újat hallok

– mondta a területen élő ismert békafajok szakértője, akinek két évébe telt, hogy genetikai szakértők bevonásával megerősítse a felfedezést. A PLoS ONE nyílt hozzáférésű tudományos lapban folyóiratban közölt eredmények szerint majdnem harminc éve ez az első új békafaj, amelyet a térségben felfedeztek.

Feinberg szerint a Rana kauffeldi névre keresztelt kétéltű, amelyet a leopárdbékák közé sorolnak, egykor egész Manhattan területén elterjedt lehetett. A békát már korábban is látták a környéken, ám mostanáig a területen élő hasonló külsejű, már ismert leopárdbékafajba sorolták.

Ő Eana Kauffeldi, Fotó: thehoopsnews.com

Ő Rana Kauffeldi, Fotó: thehoopsnews.com

A szakemberek a békáktól származó szövetminták elemzésével erősítették meg, hogy a városlakó kétéltűek valóban önálló fajt képeznek. A mostani egészen ritka felfedezésnek számít Észak-Amerikában: a kontinens békafajairól pontos nyilvántartást vezetnek.

Ez mindössze a harmadik új békafaj, amelyet 1986 óta Mexikótól északra felfedeztek

– mondta Feinberg, aki szerint a dolgot még pikánsabbá teszi, hogy városi területen bukkantak rá az új kétéltűre.

A szakember ugyanakkor elmondta, hogy a városlakók nem fognak a Rana kauffeldi egyedeivel találkozni a Times Square környékén vagy a Central Park tavacskáiban.

Ezeknek a békáknak valószínűleg legalább 40 ezer négyzetméternyi vizenyős területre van szükségük

– idézte Feinberget a BBC News.

Ha az ember felkeresi azt a helyet Staten Islanden, ahol a békát találtuk, akkor eltekintve attól, hogy a távolban láthatja a manhattani égboltot, nem mondaná meg, hogy a városban van

– magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy épp a kiterjedt vizenyős terület iránti igény teheti sérülékennyé a fajt, hiszen fejlett városi területről van szó. Feinberg reményei szerint ugyanakkor a faj mostani felfedezése segíthet a megóvásában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top