+ Képzőművészet

Magyar haditudósításokból készítettek lengyel képregényt

Magyar haditudósításokból készítettek lengyel képregényt - Molnár

Molnár Ferenc és Szádeczky Kardoss Lajos figyelmét nem is a hadiesemények kötötték le igazán, inkább a mindennapi élet folyása a háborús körülmények között.

Molnár Ferenc és Szádeczky Kardoss Lajos első világháborús haditudósításaiból jelent meg képregény lengyelül, Honwedzi i huszarzy na polskiej ziemi, azaz a Honvédek és huszárok lengyel földön címmel – írja a Magyar Nemzet Online

A Varsói Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Képregény Szövetség együttműködésével megjelent antológiából vándorkiállítást is rendeznek Lengyelországban. Molnár Ferenc neve egyébként is ismerősen csenghet a lengyelek számára, a Pál utcai fiúk ott is közismert regény.

Amint arra az intézet vezetősége is felhívta a figyelmet, Molnár és Szádeczky Kardoss számára Galícia volt az első olyan hely, ahol közvetlenül, az otthoni eufóriától elzárva tapasztalhatták meg a háborút a maga illúziómentes valójában. A kötet bevezetőjéből kiderül, hogy a két magyar hadikrónikás figyelmét nem a hadiesemények kötötték le igazán, inkább a mindennapi élet folyása a háborús körülmények között. A kötet egyébként nem csak a tizenegy képregényt tartalmazza, de minden képregény előtt egy-egy részlet is olvasható a különböző háborús helyszínekről Kielcétől Przemyslön át Tarnówig. Vagyis egy-egy képregény egy-egy olyan településhez kötődik, melyekről Molnár Ferenc vagy Szádeczky Kardoss Lajos írtak.

Az eredeti írások alapján Bayer Antal fordító, képregényszerző írt forgatókönyveket, melyeket a magyar képregényszakma legjobbjai közé tartozó grafikusok öntöttek végső formába. Olyanok dolgoztak a kötet létrehozásán, mint a Dobozváros című meseregényével ismertté lett illusztrátor Lakatos István vagy a naplószerű képkockáiról is ismert Csordás Dániel, illetve az animációs munkáiról is ismert Fritz Zoltán és a fiatal kora ellenére már több önálló képregénykötettel jelentkező Felvidéki Miklós.

Magyar haditudósításokból készítettek lengyel képregényt - Molnár

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top