+ Zene

Elhunyt Acker Bilk

bilk

A kecskeszakálláról, keménykalapjáról és jellegzetes mellényéről könnyen felismerhető zenész 85 éves volt.

Elhunyt Acker Bilk világhírű brit dzsesszklarinétos, aki az 50-es és 60-as években kulcsszerepet játszott a tradicionális dzsessz felelevenítésében – írta honlapján a BBC.

A 85 éves zenész hosszú betegség után hunyt el vasárnap.

A klarinétművész leghíresebb száma a Stranger on the Shore című dal volt, amely meghozta neki a nemzetközi ismeretséget is. A dal 1962-ben a brit lemezeladási listák élén landolt.

A zenész Bernard Stanley Bilk néven született a délnyugat-angliai Pensfordban 1929-ben. Az Acker nevet csak később vette fel, a szó egyébként cimborát jelent a somerseti szlengben.

Bilk több mesterséget is kipróbált, mielőtt klarinétozni kezdett volna a hadseregben. Első bandáját Bristolban alapította a seregből való leszerelése után. A kecskeszakálláról, keménykalapjáról és jellegzetes mellényéről könnyen felismerhető zenész 2001-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja lett munkássága elismeréseként.

Bilknél 2000-ben torokdaganatot diagnosztizáltak, de felépült, és folytatta koncertjeit, amelyekből az utolsót 2013 augusztusában adta.

Bilk 2012-ben azt mondta a BBC-nek, hogy meglepte a Stranger on the Shore sikere, amelyet egyáltalán nem érzett különlegesnek, amikor megírta.

Nem gondoltam, hogy komolyan különbözik akármelyiktől a többi közül. Egyáltalán nem dolgoztam rajta sokat

– fogalmazott.

A Stranger on the Shore mellett Bilk legsikeresebb dalai közé tartozik a Summer Set és a Buona Sera is.

Bilk több millió lemezt adott el, és megkapta a rangos Ivor Novello-díjat is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top