+ Film

Nyomasztó képet fest a győztes film az izlandi társadalomról

A pénzügyi válságról szóló film nyerte az Északi Filmnapok fődíját

Baldvin Zophoníasson munkája az Oscar-díjért is indul az idegen nyelvű filmek kategóriájában. Átlagban viszont a finnek taroltak az idei fesztiválon.

Egy, az izlandi pénzügyi összeomlásról szóló izlandi játékfilm, a Vonarstraeti (angol címén: Life in a Fishbowl) nyerte el az észak-németországi Lübeckben rendezett Északi Filmnapok fődíját – írja a hirado.hu

Baldvin Zophoníasson alkotását már Izlandon is nagy sikerrel játsszák a mozikban, a produkciót az Oscar-díjért folyó versenybe is benevezte hazája az idegen nyelvű filmek kategóriájában. Az észak- és északkelet-európai filmek legjelentősebb fesztiváljának 12 500 euróval járó fődíját elnyert mű három ember – egy gyermekét egyedül nevelő anya, egy feltörekvő tőzsdeguru és egy iszákos író – sorsán keresztül fest nyomasztó portrét a pénzügyi összeomlás előtti izlandi társadalomról. A zsűri elismerését a rendező helyett az egyik főszereplő, Thorstein Bachmann vette át a szombat esti gálán. Az előzetesből ítélve nem egy könnyű darab:

A szélesebb publikum Maria Blohm svéd rendezőnő lendületes tempójú filmjét, a Halla halla(Halló, halló) című alkotást találta a legméltóbbnak az 5000 euróval járó közönségdíjra. Az összesen nyolc díj közül hármat finn alkotások vittek haza Lübeckből.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top