+ Film

Mundruczó filmjével nyitott a nemzetközi filmfesztivál

Mundruczó filmjével nyit a nemzetközi filmfesztivál

A Fehér Isten mellett a rendező Szép napok, Johanna, Delta és Szelíd teremtés – A Frankenstein terv című filmjeit is levetítik a november 9-éig tartó görögországi fesztiválon.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének vetítésével nyílt meg péntek este az 55. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 14 film verseng a legjobbnak járó Arany Alexander-Theo Angelopulosz-díjért.

Az idei cannes-i filmfesztivál Un certain regard programjának fődíját elnyerő, majd Magyarország által a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Fehér Isten mellett a magyar rendező Szép napok, Johanna, Delta és Szelíd teremtésA Frankenstein terv című filmjeit is levetítik a november 9-éig tartó görögországi fesztiválon.

A mustra Tributes (Tisztelgés) szekciójában Roy Andersson svéd rendező több filmjét, köztük az idei velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díjat elhozó Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence) című munkáját is levetítik. Ugyanebben a szekcióban láthatja a közönség az amerikai Ramin Bahrani több filmjét, többek között az Arany Oroszlán-jelölt 99 Homes és a Mindenáron című alkotásokat.

A fesztivál díszvendége Hanna Schygulla német színésznő, akinek tíz filmjét is levetítik majd, november 7-én pedig életműdíjat vehet át az Olympion Színházban megrendezett gálaesten. A világhírű görög filmrendező, Theodorosz Angelopulosz nevét is viselő Arany Alexander-díj mellett a filmek az Ezüst- és Bronz-Alexanderért versengenek, de az osztrák rendező és forgatókönyvíró, Götz Spielmann elnökölte nemzetközi zsűri külön díjazza a legjobb rendezőt, forgatókönyvírót, színészt és színésznőt is.

Thesszalonikiben a nemzetközi verseny mellett a görög és balkáni filmtermésről is áttekintést kaphatnak az érdeklődők, utóbbi keretében 13 filmjének bemutatásával tisztelegnek a szerb rendező, Zelimir Zilnik életműve előtt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top