+ Irodalom

Megtalálták Garcia Lorca sírját?

Megtalálták Garcia Lorca sírját?

A 38 éves Federico García Lorcát Franco tábornok katonái 1936. augusztus 19-én végezték ki mindenféle tárgyalás és szabályos ítélet nélkül.

A régészek legalábbis remélik, hogy ezúttal valóban arra a tömegsírra bukkantak, ahova a spanyol polgárháborúban kivégzett híres spanyol költőt 1936-ban eltemethették – közölte a dél-spanyolországi Andalúzia kormányzati illetékese.

Amint Luis Naranjo elmondta, Granada közelében november 17-én kezdik a vizsgálatokat egy domboldalban lévő 300 négyzetméteres területen, először mélységméréseket végeznek. A régészeti projekt elsődleges célja az 1936-ban kirobbant, három évig tartó spanyol polgárháború körülbelül 114 ezer azonosítatlan áldozatát rejtő tömegsírok feltárása. Amennyiben a vizsgált területen valóban találnak csontokat, amint azt a kutatások mutatták, akkor a feltárást felfüggesztik addig, amíg a bíróság engedélyezi a kutatás folytatását. Granada közelében egy másik területen már végeztek régészeti ásatásokat 2009-ben ugyanezzel a céllal, de akkor nem találtak sem tömegsírt, sem emberi maradványokat.

A 38 éves Federico García Lorcát Franco tábornok katonái 1936. augusztus 19-én végezték ki mindenféle tárgyalás és szabályos ítélet nélkül. A Spanyolországban és világszerte is elismert író és költő baloldali meggyőződése és nyílt homoszexualitása miatt szerepelt a francóisták feketelistáján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top