+ Ajánló

Android robottá változik Gregor Samsa

kafka

Oriza Hirata robotszínházi produkcióját láthatja a közönség a Trafóban. A Kafka-mű alapján készült előadásban Irene Jacob is játszik.

Oriza Hirata robotszínházi produkcióját láthatja a közönség a Trafó Kortárs Művészetek Házában november 7-én; a francia-japán koprodukcióban, Kafka Az átváltozás című műve alapján készült előadásban Irene Jacob is játszik – írja az MTI. Az átváltozás // Android verzió című előadásban, Gregor Samsa nem svábbogárrá, hanem egy beszédre, mimikára és mozgásra képes android robottá változik. Az Oszakai Egyetem öt éve folytatott Robot Színház Projektjének jóvoltából egy Repliee s1 szerepel a színpadon – olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nem ez az első eset, hogy egy színházi előadásban robot szerepel, de arra eddig még nem volt példa, hogy egy beszélő android alakítson főszerepet. Oriza Hirata, a kortárs japán színház egyik meghatározó alakja hat éve dolgozik együtt Hiroshi Ishiguro mérnökkel, robotika-szakértővel, ez idő alatt öt darabot állítottak színpadra különböző típusú androidok és robotok szerepeltetésével. Az átváltozás az első olyan produkciójuk, amely nem japán nyelven zajlik. A francia-japán koprodukcióban készült előadás a tokiói bemutató után érkezik Európába, Budapest az egyik első bemutatkozási helyszíne.

Az előadásban szerepel Iréne Jacob, akit a magyar közönség többek között Kieslowski a Három szín: Piros és a Veronika kettős élete című filmjéből ismerhet. Oriza Hirata kétszáz színész közül választotta ki a Samsa anyját alakító színésznőt és a férjét megszemélyesítő Jerome Kichert. A közleményben Oriza Hiratát idézik:

Miért tudja elfogadni a közönség a bábszínházat, mint például a japán bunrakut? Az én robotszínházam alapvetően egy innovatív bunraku. Mi több, a bunraku bábjai nem változnak, az én robotjaim pedig technikailag napról napra továbbfejlődnek. Nem tudom, hová vezet a robotszínház, de abban biztos vagyok, hogy izgalmas.

A smART! sorozat részeként műsorra tűzött darabhoz kapcsolódóan az előadás előtt – 17 óra 30 perces kezdettel – beszélgetést tartanak az okostechnológiák, a mesterséges intelligencia és a robotok színpadi alkalmazásáról a Trafó kávézójában. A rendező részvételével tartott, nyitott szakmai program moderátora Szilágyi Árpád, a Magyar Rádió Netidők című műsorának szerkesztője és műsorvezetője. Az előadás utáni közönségtalálkozón pedig lehetőség nyílik megismerkedni a szereplőkkel és az alkotókkal is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top