+ művészet & politika

A szakálladótól a vizeletadóig – itt vannak a leghülyébb adónemek!

adónemek

Léteznek az internetadónál is furcsább adónemek, Kanadában például megadóztatják azokat a müzliket is, amelyekbe nem csomagoltak ajándék játékot…

Hogy ne érezzük magunkat egyedül a világban az internetadó miatt, a Nullker összegyűjtötte a világ leghülyébb adónemeit. Nehéz eldönteni, hogy a melladó vagy az ajándék játék nélküli müzli adója közül melyik a furcsább adónem…

Okoseszköz-adó (Franciaország)
A francia köztársasági elnök, François Hollande az okoseszközök (okostelefonok, laptopok, tabletek) után fizetendő adó bevezetését fontolgatja. Az adónem bevezetését azzal indokolja, hogy az anglofón országok kiszámíthatatlan piaci erői befolyását szeretné korlátozni.

Ízesített vodka adó (Egyesült Államok)
Obama elnök tervezi az adó bevezetését. Ez nagyon jó lenne a Jack Daniels-nek, de kevésbé jó az Absolut Ruby Red-nek.

Étolajadó (Egyiptom)
Az ókori Egyiptomban csakis a fáraó monopóliumából lehetett étolajat vásárolni és tiltott volt a megvásárolt olaj újrahasznosítása.

Ajándék játék nélküli müzli adó (Kanada)
Az adónemek egyik legfurcsábbika: Kanadában külön megadóztatják a müzliket, ha nincs benne a gyerekeknek szánt ajándék játék…

Szakálladó (Oroszország)
I. (Nagy) Péter orosz cár idejében vezették be ezt az adót, az 1689 augusztusában. 50 rubelt vetett ki azokra, akik nem vágták le arcszőrzetüket. Meg akarta honosítani ugyanis Oroszországban a nyugati szokásokat.

Melladó (India)
Ha az alacsonyabb kasztokban lévő nők el akarták fedni a melleiket, akkor egy ‘mulakkaram’ nevű adót kellett fizetniük.

Szappanadó (Anglia)
Ez mostanában ismerős lehet Magyarországon is… Angliában évszázadokon keresztül adóztatták a szappant, mert drága volt az előállítása és ez egy jó bevételforrás volt az állam számára.

Vizeletadó (Római Birodalom)
Néró római császár vezette be a pisilés után fizetendő adót. Néró eleve hírhedt volt a bugyuta adók bevezetéséről és a régiek megnöveléséről, ezt nem is nagyon tudják megmagyarázni a történészek sem. Végül Vespasianus császár törölte el az adónemet.

Tehénszellentés adó (Európai Unió)
Az adó bevezetésére azért volt szükség, mert a tehénszellentés az egyik fő oka a globális felmelegedésnek… Míg Írországban 18 amerikai dollár, addig Dániában 110 amerikai dollár az adó mértéke tehenenként.

Babanév adó (Svédország)
A gyermekek nevét kitalálni nehéz dolog. Az anyukának is és az apukának is tetszenie kell. Svédországban van egy harmadik személy is: az adóhatóság. A svéd csecsemők nevét el kell fogadnia az adóhatóságnak, még mielőtt a gyermek betölti az ötödik életévét. Amennyiben nem fogadják el, akár 7700 svéd korona (kb. 255 ezer forint) is lehet a büntetés.

(Forrás: Nullker.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top