+ Irodalom

Halálos légikatasztrófáért járt a francia irodalmi nagydíj

Constellation

Adrien Bosc fiatal francia író kapta a Francia Akadémia nagydíját Constellation című regényéért.

  • Constellation
  • Constellation

Adrien Bosc fiatal francia író kapta a Francia Akadémia nagydíját Constellation című regényéért.

Constellation volt a neve annak a repülőgépnek, amelyen Marcel Cerdan francia ökölvívó-világbajnok és Ginette Neveu hegedűművész utazott, amikor a gép az Atlanti-óceán felett lezuhant.

A Constellation a 28 éves író első regénye, és arról szól, hogyan vezetett a véletlenek láncolata a tragikus végkifejlethez, amelyben az Air France járata 1949. október 28-án az Azori-szigetek egy hegyének csapódott, a 11 tagú személyzet és 37 utas halálát okozva.

Az áldozatok közt volt Cerdan, Edith Piaf francia sanzonénekes szerelme és a hegedűművész-csodagyerek Ginette Neveu. A korabeli sajtó az odaveszett utasok közül szinte csak a két sztárról írt.

Ám a New Yorkban éneklő Piafhoz tartó Cerdan, valamint a hegedűművész és zongorista testvére mellett utazott a gépen öt baszkföldi pásztor, akik a nyugati part farmjaira mentek dolgozni, és egy szövőmunkás is, aki egy kis detroiti üzemet örökölt.

adrien_bosc_constellation_-

Adrien Bosc tényeket és költészetet, távolságot és empátiát ötvözve követi az elfeledett áldozatok sorsát, amely véletleneken át vezette útjukat a repülő fedélzetére – olvasható az akadémia méltatásában.

„Életem legboldogabb napja ez” – mondta a fiatal író, amikor csütörtökön tudomást szerzett nagydíjáról, mellyel 7500 euró (2,3 millió forint) pénzjutalom is jár.

Az elismerés az első a francia irodalmi díjak sorában, amelyet mind közül a legnagyobb tekintélyű, a Goncourt-díj zár november 5-én.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top