+ Tudomány

Négyezer éves harci nyomokat találtak Kunszentmiklós alatt

kunszentmiklós

Kunszentmiklós alatt augusztus végén és szeptember elején végzett mentő feltárás keretében 21 objektumot, pontosabban településjelenséget tártak fel.

A területen a mentő feltárás keretében 21 településjelenséget tártak fel – írja a Híradó.hu. A Vatya-kultúrának egy eddig még ismeretlen településrészlete került elő Kunszentmiklós mellett, a Mediterrán tetőcserépgyár bővítéséhez kapcsolódóan végzett földmunkálatok során – közölte Wilhelm Gábor, a Kecskeméti Katona József Múzeum megyei régészeti koordinátora szerdán az MTI-vel.

A területen augusztus végén és szeptember elején elvégzett mentő feltárás keretében 21 objektumot, pontosabban településjelenséget tártak fel a cserépgyár vezetőségének anyagi támogatásával – mondta a régészeti koordinátor. Wilhelm Gábor felidézte, hogy a Vatya-kultúra a Kr.e. 2. évezred közepén a Duna-parton pásztorkodó és földművelő népesség kultúrájának elnevezése. A Duna-Tisza-közén élő népesség vezetői hatalmas földvárakból irányították a helyi közösséget, melynek egyik módosabb települése lehetett a kunszentmiklósi – vélekedett a szakember, hozzátéve, hogy az előkerült objektumok fejlett földművelésről tanúskodnak. A gödrök többségéből gazdag leletanyag látott napvilágot, és többször omladékos, égett nyomokat lehetett megfigyelni, ami akár egy harci cselekményre, a korabeli falu felégetésére is utalhat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top