+ Jegyzet

Miért hallgat a közmédia az első roma templomról?

roma

Esetleg összefüggés van a jelenlegi USA-hoz fűződő bizalmatlan kormánypolitika és a hazai metodisták amerikai testvéreikkel fenntartott szoros kapcsolata között?

MTI-hír: „Roma templomot szenteltek fel Alsózsolcán.” 2 kép, alatta felirat: „Hívek a Magyarországi Metodista Egyház első roma templomának felszentelésén, Alsózsolcán 2014. október 11-én.” Ennyi.

Csodálkozom, hogy pusztán ennyi, sehol sincsen több. Talán aktuálpolitika van a dologban?

Mi az, hogy roma templom? És miért az első?

2011-ben az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepi istentiszteletre az MTVA még egész stábbal vonult ki tudósítani. Az M1 Metodista magazinműsorában az érdeklődők megnézhették, amint félszáz lelkes hívővel körülvéve, a „sátoros” színpadon, Uniós zászló előtt Alsózsolca polgármestere beszél az önkormányzat támogatásáról, hogy a telket a jó ügy érdekében örömmel átadták a magyarországi metodistáknak, mert mint mondta, aki templomot épít, az jövőt épít. Szót kért a Magyar Egyházak Ökomenikus Tanácsának főtitkára, imádságot mondott a helyi lelkész, az amerikai St. Petersburg szuperintendense és egy svájci püspök. Magas szintű delegáció reprezentált a poros és lepusztult telken, a területen, ahol cirkuszi csendéletet is lehetett volna festeni: cigánylány óriási karika fülbevalókkal, szekéren ücsörgő asszonyságok, bajszos cigányzenészek, erőművésznek is beillő férfiak, bandába verődött, mókázó gyerekek – mindegyikük arcán felszabadult öröm és érdeklődés, vidámság. Szép látvány. Felcsendült a színpadi kórus: „Úgy várok rád. Úgy várlak vissza már. Úgy várok rád. Jézusom, jöjj vissza már!” De nem az egyházi daloknál megszokott stílus, hanem kicsattanó, kissé lakodalmias – romás.

roma

Aztán 2012-ben a Metodista magazin megint hírt adott a templomról. Nagyon jól halad az építkezés, a kőműves munkákba besegít a virginiai metodista gyülekezet néhány hazánkban nyaraló tagja is, mindenki happy. Ám az idén októberben sorra került átadásról csak egy rövid emtéis mondat, és két kép tájékoztat. Mi történt?

Esetleg összefüggés van a jelenlegi USA-hoz fűződő bizalmatlan kormánypolitika (amit a beutazási botrány tovább rontott) és a hazai metodisták amerikai testvéreikkel, a világ legnagyobb metodista egyházával (United Methodist Church) fenntartott szoros kapcsolata között? A templom már nem kívánatos?

roma

Vagy a történelmi egyházakat, végső soron pedig az államot elkezdte zavarni, hogy egyre több hátrányos helyzetű, főként cigányok lakta térségben, egyre nagyobb számban csatlakoznak a neoprotestánsokhoz, amire jó példa Alsózsolca? Erről sem igazán hallani, pedig hasznos lenne mind állami, mind a civil szféra szintjén párbeszédet folytatni a miértekről (különleges tapasztalati élmények, közvetlen missziós tevékenységek, személyi védelem helyben) valamint a hátrányokról (feladják korábbi társadalmi szolidaritásaikat, kilépnek a rokonsági hálóból stb.). Cigánykérdés, kérdések. És?

Megérte volna részletesen beszámolni az átadásról. Ugyanis nem csak egy impozáns, 400 embert befogadni képes épületet kapott a 65 éves missziós múltra visszatekintő alsózsolcai roma egyházközösség, de ez egyben az első roma templom is hazánkban. Az alapító, Szuhánszky János még szabadtéren és cigánykunyhókban tartotta az istentiszteleteket, a 80-as években Erdei Nagy László lelkész felajánlotta saját családi házát az alkalmakra, míg egy kis imaházra nem leltek. 300 főre dúsultak, mindent kinőttek. A helyiek nagyon boldogok most – szeretik az egyházközösségi életet, segít nekik, és végre méltó helyen gyűlhetnek össze. „A templom mindenki otthona.”

Az épületet Bachmann Zoltán tervezte.

https://www.youtube.com/watch?v=Pc3zSPprzNY

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyukics Péter szerint:

    Tisztelt Kiss Annamária! Sajnos csak most leltem rá az alsózsolcai Metodista Roma templomról írt anyagára. 2018 óta az 1945 után a mai Magyarországon épített keresztény templomokat fotózom; a szerintem építészetileg újat, vagy érdekeset hozókat. Eddig két évi fotózás anyagából tartottam kiállításokat/ vándorkiállítást. A második évad következő helyszíne Szegeden lesz, a Szent Gellért templom. Miért írok? Mert a Metodista Egyháznak ez az első cigány temploma, a Görögkatolikus egyháznak is van egy, Hodászon (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) az Urunk Mennybemenetele Cigány Görögkatolikus templom. 1995-ben szentelték fel, Csanády Gábor építész tervezte. Jó épület. Mindkét cigány/roma templomról vannak fotóim, ha érdekli a téma. Üdvözlettel: Gyukics Péter fotóművész. M.:30-242-2051

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top