+ Film

Megváltoztatta életüket a szeméttelepen talált pénztárca

Megváltoztatta életüket a szeméttelepen talált pénztárca - Daldry

A 2008-as nagysikerű A felolvasó rendezője a díjjal járó pénzjutalmat egy filmrendező egy brazíliai favelákban élő családok támogatásával foglalkozó szervezetnek ajánlotta fel.

A brit filmrendező, Stephen Daldry Trash című filmje nyerte idén a római filmfesztivál legjobb filmnek járó fődíját – írja az Új Szó.

A Trash sikere azért is különleges a fesztivál történetében, mert ez az első alkalom, hogy nem egy elismert, nemzetközi zsűri, hanem maga a nagyérdemű közönség választhatta ki melyik film kapja a fődíjat. A nézők által megszavazott Daldry-film három brazíliai utcagyerek történetét meséli el, Rooney Mara és Martin Sheen főszereplésével. A thriller Andy Mulligan regényén alapul. Raphael, Gardo és Rato, a három barát napjait szeméthegyek között gázolva tölti. Egyik nap azonban fenekestül felfordul az életük, amikor Raphael egy tárcát talál, benne pénzzel, egy azonosító igazolvánnyal, térképpel és egy kulccsal. A rendőrség hatalmas összeget ajánl fel a megtalálóknak, a tinédzserek azonban úgy döntenek, maguk járnak utána a titoknak.

A 2008-as nagysikerű A felolvasó rendezője a díjjal járó pénzjutalmat egy filmrendező egy brazíliai favelákban élő családok támogatásával foglalkozó szervezetnek ajánlotta fel. Daldry a díjátadón így fogalmazott:

Ezt a díjat annak a három csodálatos fiatalnak ajánlom fel, akikről ez a film szól. Ők most Rióban vannak és ünnepelnek.

Idén nyolcvanezren vettek részt a filmfesztiválon, ami az előző évhez képest 15 százalékos csökkenést jelent. Hét teremben 21 ország 51 filmjét mutatták be. A filmmustra megrendezése hatmillió euróba (mintegy 2,1 milliárd forintba) került, amelynek felét szponzorok fizették. Az esemény zárásaként a mustrát három éve vezető Marco Müller igazgató bejelentette, hogy mandátuma véget ért és október végén lejáró szerződését nem kívánja meghosszabbítani, visszatér egyetemi professzori állásába. Müller egyébként 2004 és 2012 között a másik nagy olasz fesztivált, a Velencei Filmfesztivált vezette, ezt megelőzően a locarnói és a rotterdami filmmustrák vezetője volt. A római filmfesztivál jövőjéről egyelőre nem tudni biztosat. A kulturális minisztérium be akar szállni néhány képviselőjével a fesztivált szervező Cinema per Roma Alapítványba.

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top