+ Irodalom

Borges felesége buta, rosszindulatú és kicsinyes volt

borges

Jorge Luis Borges 68 évesen nősült meg először. Nem sokkal később kiderült, hogy a házasság nem volt bölcs döntés, de hát a magánéletét illetően Borges sosem a bölcs döntéseiről volt híres.

Az argentin irodalmi géniusz, Jorge Luis Borges 68 évesen nősült meg először. Nem sokkal később kiderült, hogy a házasság nem volt bölcs döntés, de hát a magánéletét illetően Borges sosem a bölcs döntéseiről volt híres.

Norman Thomas Di Giovanni, az író legfőbb fordítója és személyi titkára idén Georgie & Elsa címmel könyvet jelentett meg, mely nemcsak az író rosszul sikerült házasságáról, de személyiségéről és nézeteiről is sok új információt elárul.

1967-ben a 68 éves és majdnem teljesen vak Borges azzal sokkolta családját és barátait, hogy feleségül vette az 57 éves özvegyet, Elsa Astete Millant. A hirtelen döntés olyan bizarr következményekhez vezetett, melyekhez leginkább csak Borges írásai foghatók. Elsa eredetileg az író fiatalkori szerelmeinek egyike volt – valamikor 1927 táján ismerkedhettek meg, amikor a lány még csak tizenhét éves volt. Románcuk nem tartott sokáig, és amikor Georgie néhány hónappal később felhívta Elsát, az anyja közölte vele, hogy a lány már férjhez ment máshoz. Az író erre csak annyit mondott: Ah, carramba! és annyiban hagyta a dolgot.

Ilyen előzmények után a negyven évvel későbbi újra-egymásratalálásuk és házasságkötésük akár még romantikus is lehetett volna. Nem volt az, hiszen mindkét részről rendkívül prózai okok motiválták: a látássérült Borgesnek kellett valaki, aki gondoskodik róla az akkor már kilencven fölötti édesanyja helyett, Elsát pedig (ha kezdetben voltak is gyengéd érzelmei az író iránt), leginkább a pénz motiválta. Az ifjú pár állítólag már az esküvőn sem látszott túl boldognak, de hogy milyen rettenetes is lesz valójában a házasságuk, azt még ők sem sejthették.

Georgie és Elsa együtt töltött három éve ugyanis maga volt a pokol.

Egy házi polgárháború, egy valóságos kínszenvedés volt mindkettejüknek, Borges pedig arra törekedett, hogy, amennyire lehetséges, megtartsa a nyomorúságát magának.

– írja di Giovanni. Ez többé-kevésbé sikerült is neki, hiszen az eddig megjelent Borges-monográfiákban nem sok szó esett az író házasságáról.

A különös házasságról bővebben a Könyves Blogon olvashattok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top