+ Jegyzet

Fényesebbre nyald! – élőben az internetadó elleni tüntetésről

Ostrom és békés tüntetés – sállal eltakart arcú futballszurkolók és csendesen beszélgető szövetkabátos bölcsészek a kormány ellen.

Délutáni ügyeletes újságíróból vedlek át békés tüntetővé vasárnap este. Aztán rögtön helyszíni tudósítóvá változom – szakmai ártalom.

Az európai, de még világszinten is példátlan, az online kultúrafogyasztást, a szabad információáramlást és mindenféle napi ügyek intézését is megnehezítő internetadó ellen tiltakozó, időközben több tízezresre duzzadó tömeg a József nádor térről átvonult a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz. A Hősök terén nem tudok leszállni a földalattiról, a Bajza utca felől közelítek és keresem a barátaimat. A tömeg már szembejön, elsőre úgy tűnik, a többség hazafelé tart, de a telefonhívások háttérzajából hallom, hogy a kitartóbbak még kórusban kiabálnak.

A rendőrök védik a székházat, amelynek előzőleg láthatóan sikerült néhány ablakát betörni, redőnyét és kerítésszakaszát leszakítani. Volt némi dobálózás számítástechnikai eszközökkel, aztán vége lett az ostromnak és maradt a feszült béke: az egyik oldalon morcos rendőrök, a másikon hol hangosabb, hol csendesebb tüntetők. „Mosolyogjatok!” – kiabálják a civilek az egyenruhásoknak.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Elszánt, sállal eltakart arcú futballszurkolókból és egymással beszélgető, kétségeiket megfogalmazó szövetkabátos bölcsészekből áll a tömeg. Azt mondja valaki, itt volt az Együtt-PM és a Jobbik is, bár a tüntetést nem pártok szervezték.

A „ki nem ugrál, szar fideszes!” és az „Orbán takarodj!” típusú rigmusokat felváltja a Himnusz. Hátborzongató látni, amikor megjelenik a kormányközeli HírTv tudósítója, körbeveszi a tömeg, és az arcába üvölti, hogy „fényesebbre nyald!”. A hatalom emberét és egyben a kollégámat látom, nem éppen irigylésre méltó helyzetben.

Nem fogjuk bántani, mondja egy ismerősöm. És a rendőröket sem bántja senki, sőt elhangzik a hagyományos hangulatfokozó „magyar rendőr velünk van”, na meg az „álljatok át!”

Mozogni nem olyan könnyű, mert hiába fogy a tömeg, itt-ott azért összesűrűsödik, máshol meg a rendőrök zárnak le egy utcaszakaszt. Felkapaszkodunk a kerítésre, hogy rálássunk a tömegre.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Valaki azon mereng, hogy millióan nélkülöznek ebben az országban, sőt gyerekek halnak éhen, de mindig csak akkor van nagyobb felháborodás, ha valaki a saját pénztárcáján érzi a megszorításokat, vagy a saját érdekeinek sérülését érzi. Cimborája viszont a Fidesz közleményét olvassa fel, amely az erőszak helyett párbeszédet szorgalmaz – a reakció a közelben állók hangos röhögése.

Vannak, akik a stadionadó bevezetését vetik fel, aztán beindul a brainstorming: „stadionokat ingyen wifivel!”

A bevezetendő adó hatásait a legérzékletesebben az a mondat vetíti előre, amit egy (még) ingyen wifivel rendelkező vendéglátóhelyen hallok egy éppen megpihenő tüntetőtől: „olcsóbb lesz kurvázni, mint letölteni egy pornót”.

Talán mégsem lesz, még ha nem is ez a legfontosabb kérdés.

tüntetés 10

Fotó: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top