+ művészet & politika

Ő legbefolyásosabb ember a művészet világában

serota

Ez az első eset, hogy a rangsort nem egy milliárdos gyűjtő vagy galériatulajdonos, hanem múzeumi ember vezeti.

A nagy-britanniai Tate-galériák, köztük a világ leglátogatottabb kortárs múzeuma, a londoni Tate Modern fejét, Nicholas Serotát nyilvánította a világ művészeti világának idei legbefolyásosabb személyiségévé az ArtReview brit művészeti szaklap.

Serota, aki több mint negyedszázada vezeti a brit Tate-csoportot, a világ legrangosabb 100-as művészeti toplistáján a 2002-es indulás óta mindig az első tíz között szerepelt, de most először került az első helyre. Ez az első eset, hogy a rangsort nem egy milliárdos gyűjtő vagy galériatulajdonos, hanem múzeumi ember vezeti.

A lista 2. és 3. helyét változatlanul két sztárgalériás, David Zwirner kölni születésű New York-i műkereskedő, valamint Iwan Wirth svájci galériatulajdonos foglalja el. Glenn D. Lowry, a New York-i Modern Művészeti Múzeum vezetője a negyedik a 10-es élbolyban, amelybe idén három művész, köztük két nő is bejutott: Jeff Koons szobrász, a legdrágább élő művész, aki 56. helyről ugrott előre a 7-ikre, az ötödik helyen szereplő Marina Abramovic performanszművész és a 10. helyezett Cindy Sherman amerikai fotóművész.

A londoni Serpentine Galéria igazgatói, Hans Ulrich Obrist és Julia Peyton-Jones a hatodik legfontosabb ember a nemzetközi műkincspiacon, míg Larra Gagosian amerikai galériatulajdonos a negyedik helyről csúszott vissza a nyolcadikra, a kilencedik helyen álló Marian Goodman New York-i galériás pedig a 14. helyről lépett előre.

A nemzetközi művészeti élet legbefolyásosabb emberének címét tavaly al-Majasza bint Hamad bin Kalifa asz-Száni fiatal sejknő, a katari uralkodó testvére nyerte el, aki a kicsiny, ám dúsgazdag közel-keleti ország múzeumait tömörítő szervezet vezetőjeként évente mintegy egymilliárd dollár fölött rendelkezik. A katari uralkodóház tagjának idén a 13. helyezés jutott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top