+ Irodalom

Mától díszvendégek vagyunk Krakkóban

krakkó

A magyarországi díszvendégség két kerek évfordulónak is emléket állít.

Magyarország lesz a díszvendége a 18. krakkói könyvvásárnak, amely Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével veszi kezdetét ma.

Lengyelország egyik legfontosabb könyvszakmai eseménye különleges bemutatkozási lehetőséget ad Magyarországnak az idén, hiszen évtizedek óta nem volt példa arra, hogy annyi magyar vonatkozású könyv jelenjen meg a lengyel piacon, mint 2014-ben. Ezek közül több a vásáron is bemutatkozik – közölte szerdán a Kulturális Diplomáciáért Felelős Államtitkárság.

Az idén első alkalommal új helyszínen, a krakkói EXPO területén szervezik meg a könyves mustrát, a látogatók itt mások mellett Ottlik Géza Iskola a határon című regényével, Grendel Lajos Vezéráldozat című novelláskötetével, Márai Sándor műveinek újonnan megjelent kiadásaival, valamint Az ember tragédiája új lengyel fordításával is megismerkedhetnek, amely  Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából jelent meg.

Szintén a könyvvásáron, a szerzők jelenlétében mutatkozik be lengyel fordításban Tóth Krisztina Pixel című elbeszéléskötete, Horváth Viktor Török tükör, valamint Móser Zoltán Félbehagyott vallomás – Lengyelország esőben, fényben című könyve is.

Mindezek mellett kiemelt helyen szerepel Magyarország a programmal egy időben zajló, a régió egyik legfontosabbjának tartott irodalmi eseményén, a Conrad Fesztiválon is, amelynek Bodor Ádám, Dragomán György és Horváth Viktor lesznek a magyar résztvevői.

A magyarországi díszvendégség két kerek évfordulónak is emléket állít: az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Molnár Ferenc Egy haditudósító naplója című kötetének második kiadását mutatják be, a második világháborús lengyel menekültek befogadásának 75. évfordulójára pedig Grzegorz Lubczyk filmjével emlékeznek a szervezők.

Az idei vásáron a magyar zene, a film, a gasztronómia, a turizmus és a borkultúra is szerepet kap, és programokkal várják a gyerekeket is. Kiemelt vendégvárosként Veszprém is megjelenik, a város többek közt művészeti albumok és egy lengyel nyelvű irodalmi antológiával, a Vad Fruttik zenekar koncertjével, valamint egy kiállítással szerepel a mustrán.

Magyarország legutóbb 2002-ben volt díszvendég a lengyel főváros könyvünnepén. A magyar díszvendégség Magyarország Varsói Nagykövetsége, az idén márciusban újra megnyílt Krakkói Magyar Főkonzulátus és a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Publishing Hungary Program és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top