+ Zene

Először hallható az amerikai kortárs zeneszerző oratóriuma Magyarországon

david lang

A darab, amely Andersen meséjét Jézus passiójának keretei között meséli el Bach Máté-passiójára tett egészen konkrét zenei és szövegutalásokkal, a szerző életművének egyik legmegrázóbb műve.

Először hallható Magyarországon David Langnak, a kortárs amerikai zeneszerzés egyik kiemelkedő alakjának A kis gyufaárus lány passiója című oratóriuma vasárnap este a Zeneakadémián.

A hangverseny első részében Lang 2002-es, The So-Called Laws of Nature (Az úgynevezett természeti törvények) című ütőhangszeres darabja hangzik el Holló Aurél, Rácz Zoltán, Lajhó Gyula és Janca Dániel előadásában. A Ludwig Wittgenstein egyik mondata által ihletett művet 2006-ban az Amadinda Ütőegyüttes már bemutatta Magyarországon.

Hazai bemutató lesz viszont a New Yorkban élő komponista egy ismertebb darabja, a Carnegie Hall megbízására, a Paul Hillier által vezetett Theatre of Voices énekegyüttes számára írt A kis gyufaárus lány passiója (The Little Match Girl Passion) című oratórium, amelyért Langet 2008-ban Pulitzer-díjjal tüntették ki.

A darab, amely Andersen meséjét Jézus passiójának keretei között meséli el Bach Máté-passiójára tett egészen konkrét zenei és szövegutalásokkal, a szerző életművének egyik legmegrázóbb műve. A négy énekesre – és az általuk megszólaltatott ütőhangszerekre – írt kompozíciót a Zeneakadémia nagytermében Károlyi Katalin, Szathmáry Judit, Bubnó Márk és Tóth Péter szólaltatják meg Rácz Zoltán vezényletével.

A bemutató kapcsán személyesen is Budapestre látogató David Lang október 27-én, hétfőn zeneszerzés mesterkurzust és az amerikai kortárs zenéről szóló nyilvános előadást tart a Budapest Music Centerben. A zeneszerző két darabja legutóbb Paolo Sorrentino Oscar-díjas filmjében, A nagy szépségben is hallható volt mások mellett Arvo Pärt, John Tavener és Henryk Górecki rokon szellemiségű műveinek társaságában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top