+ Ajánló

Véget ért a CAFe Budapest

cafe

Világszínvonalú produkciókkal, ősbemutatókkal, újfajta partneri együttműködésekkel rendezték meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, amelyen 17 nap alatt 248 program várta a közönséget.

Világszínvonalú produkciókkal, ősbemutatókkal, újfajta partneri együttműködésekkel rendezték meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, amelyen 17 nap alatt 248 program várta a közönséget. A megújult struktúrában – a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ koordinálásában – megvalósított fesztivál – Budapest kulturális helyszínei összehangolt munkájának köszönhetően – minden eddiginél gazdagabb kínálattal jelentkezett – olvasható a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A vasárnap zárult eseménysorozat 17 napja alatt 48 helyszínen 248 program várta az érdeklődőket: 4 bemutató, 11 ősbemutató és 7 Magyarországon eddig soha nem látott produkció mellett 84 ingyenes programmal találkozhattak városszerte. Újdonság volt a fesztivál történetében, hogy idén társrendezvényként több nagy múltú esemény is a CAFe Budapest eseménysorozatához kapcsolódott, köztük az Art Market Budapest, Kelet-Európa régióvezető művészeti vására, valamint a 11. Design Hét Budapest, amelynek fókuszában ezúttal a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia állt. Szintén kapcsolódott az eseményhez az Armel Operaverseny és Fesztivál, amely hetedik alkalommal mutatott be ifjú tehetségeket és kortárs vagy akár több száz éves operaritkaságokat, valamint a Central European Fashion Days/ Gombold újra! esemény, amely ezúttal a visegrádi országok feltörekvő divattervezői számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget.
A CAFe Budapest társrendezvénye volt a Magyar Filmhét is, amelynek nyitóelőadása Kertész Mihály 100 éve forgatott filmjének, A tolonc felújított változatának díszbemutatója volt a Művészetek Palotájában. A jelentős fővárosi intézmények és a társrendezvények integrálásával megvalósult eseménysorozat minden várakozást felülmúlva beváltotta célkitűzéseit – áll a közleményben. Mint írják, „a kortárs kultúra minden szegmensét fókuszba állító összművészeti fesztivál napjaink művészetének egyik legjelentősebb európai ünnepévé nőtte ki magát térben, műfajokban és minden korosztály irányába nyitó programokkal”. A közönség olyan különleges előadásokkal találkozhatott, mint Robert Wilson 1914 című előadása, az Andrej Petrov és Barta Dóra közös koreográfiájában színpadra állított Az ötödik évszak, Eötvös Péter Lady Sarashinája, Dubóczky Gergely Elemek című ősbemutatója, Fassang László Etűdök géporgonára című estje, a legendás 180-as csoport műveit felelevenítő koncert, a kortárs kórusműveket bemutató Body of Songs, vagy az Orbán György, Vajda János és Selmeczi György műveiből összeállított Mai operamesék.

A képző- és fotóművészet rajongóit a budapesti Fotóutca Fesztivál, a Ludwig Múzeum új kiállítása, a Magyar Festészet Napja és a Kortárs Galériák Hétvégéje várta. A fesztivál Budapest köztereit is birtokba vette, a Közlekedő Kultúra 2.0 sorozat keretében rézfúvósok, balett- és néptáncosok, vonósnégyes, énekesek és színházi előadás szórakoztatta a járókelőket. A város négy romkocsmájában az Irodalmi vándorcirkusz 12 estéjén más-más kortárs író-zenész páros lépett a közönség elé, majd a program zárónapján az összes művészpáros részvételével a CAFe Sátorban várták a közönséget.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top