+ Ökológia

Meghalt Elek, a legidősebb oroszlán

oroszlán

1996 karácsonyán Hollandiából került a szabolcsi megyeszékhelyre, ajándékba kapták, autóval hozták el.

Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első lakója, Elek, az oroszlán, amely ritkaságszámba menő kort, 19 évet élt meg.

Gajdos László, a nyírségi állatkert igazgatója elmondta kedden az MTI-nek: a hímoroszlán „alapító állata” volt az intézménynek, 1996 karácsonyán Hollandiából került a szabolcsi megyeszékhelyre. Ajándékba kapták, autóval hozták el a nyugat-európai országból, s egy hét alatt csináltak neki helyet egy elhagyatott épület átalakításával. Így emlékeznek rá a Nyíregyházi Állatpark facebook oldalán.

Az igazgató kiemelte: Elekkel kezdődött az állatpark kialakítása a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn, a híres Sóstói-erdőben, a régi szabadidőpark területén, s az állatkertet 1997 nyarán Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke avatta fel.

Az oroszlánok a természetben általában nyolc évet élnek, állatkertben pedig 15 évet. Elek viszont 19 évet élt meg Nyíregyházán, 10 nősténye volt, amelyekkel számos utódot hoztak világra.

Elek gyönyörű alakú oroszlán volt, és igen jó természetű, előfordult, hogy egyszerre nyolc kölyökkel kellett játszania, de tűrte és bírta a csintalan kicsik fárasztó nevelését, ragaszkodását

– fogalmazott az igazgató.

A hímoroszlán nyár óta betegeskedett, egyre nehezebben mozgott, az állatorvosoknak csillapítani kellett fájdalmait, amíg végelgyengülésben ki nem múlt. Az „alapító állat” 1996-os érkezése óta a Nyíregyházi Állatpark az ország második legnagyobb állatkertjévé fejlődött. A 30 hektáros területén az állatvilág 500 fajának, 5000 egyede él.

Látható Európa, Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália, a sarkvidékek, sőt az óceánok, tengerek számos ritka állata is. Így például különlegességnek számító fehér tigris, afrikai elefánt, komodói sárkány, indiai orrszarvú, jegesmedve, nyugati sarkvidéki gorilla és homoki tigriscápa is.

A Nyíregyházi Állatpark ma már 50 fajmegmentési világprogramban is részt vesz, a többi között szaporít zsiráfokat, lisztmajmocskákat, borneói orángutánt, bali seregélyt és szibériai tigrist is.

4 hozzászólás

4 Comments

  1. kakambuki szerint:

    Őszinte részvétem a hozzátartozóknak, de az állatok nem meghalnak hanem elpusztulnak, nálunk!

  2. Jolanda szerint:

    Kedves Kakambuki, embere válogatja – nálunk családtagok 🙂

  3. kakambuki szerint:

    Nem a rokonsági fokot firtattam egyáltalán nem. Csak olyan apróságot hogy az állat nem meghal hanem elpusztul, nem terhes, hanem vemhes vagy nem szül (még a kutya sem!) hanem ellik. Az utódait meg sokféleképpen nevezik, de csak igen ritkán vagy sosem gyereknek. Ezek lehetnek csikó, malac, gida, poronty, fióka, boci, borjú esetleg kölyök stb. A magyar nyelv részei ezek is, még ma is. Ne hagyjuk elszürkülni, eljelentéktelenedni, a saját nyelvünket.

    • Jolanda szerint:

      Hát persze, hogy tudom én is mindezeket, de valahogy mégsem áll a számra, hogy Bogáncskám elpusztult, akkor inkább azt mondom, hogy örökre eltávozott. De hát lehet, hogy én (a családom) egy kicsit bónás, mert gyerekként kezeljük őket. 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top