+ Képzőművészet

24 méteres Pénisz-karácsonyfát állított Párizsban Paul McCarthy, megrongálták

paul mccarthy

Francois Hollande francia elnök viszont azonnal védelmébe vette A fa című alkotást, amit, ha jól megnézünk, valahogy mégsem úgynevezett szexuális játékszer jut róla eszünkbe. Akkor mi? Inkább a Spar-embléma.

Francois Hollande francia elnök védelmébe vette Paul McCarthy amerikai művészt, akinek egy karácsonyfát és egy szexuális játékszert egyszerre idéző The Tree (A fa) című 24 méteres alkotását megrongálták a párizsi Vendome téren.

Franciaország mindig is a művészek oldalán állt, ahogy én is Paul McCarthy oldalán állok, akinek munkásságát végül is bemocskolták

– mondta a francia köztársasági elnök hétfő este a Louis Vuitton Alapítvány székházának avatóünnepségén.

A művészek munkáját mindig tiszteletben kell tartanunk. Franciaország mindig is készen állt befogadni a világ minden tájáról érkező művészeket és alkotókat. Franciaország többé nem ugyanaz, ha magába roskad, ha a tudatlanság és az intolerancia gyötri.

– magyarázta Hollande.

A fa című felfújható hatalmas zöld alkotást múlt csütörtökön állították fel az elegáns Vendome téren, a francia főváros belvárosában, a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti vásárának, a FIAC-nak a Falakon kívül címmel szerdán megnyíló köztéri kiállítása keretében. A Le Printemps francais (Francia tavasz) nevű konzervatív mozgalom a közösségi oldalakon azonnal felháborodását fejezte ki a mű miatt.

A fa című alkotást a művész saját bevallása szerint mindenki saját ízlése szerint értelmezheti karácsonyfaként és szexuális játékszerként is.

Miután a művet szombatra virradó éjjel ismeretlenek megrongálták, a művész úgy döntött: lemond az eredetileg november elejéig tervezett köztéri kortárs kiállításon való részvételről. A provokatív műveiről ismert 69 éves Paul McCarthyt egyébként egy ismeretlen járókelő megtámadta és megpofozta, amikor a művét felállította a téren.

Paul McCarthy

McCarthy, akinek művei rendszeresen vitát váltanak ki, azzal indokolta a visszalépést, hogy „nem kíván ilyen jellegű konfrontációkba és fizikai erőszakba keveredni, illetve veszélyes helyzeteknek kitenni a művét”.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top