+ művészet & politika

Van ahol ez történik, ha egy nő elfedi az arcát

lefátyolozott

2011. április 11-én lépett életbe az a fél évvel korábban elfogadott törvény, amely alapján büntetik azokat a nőket, akik arcukat elfedő fátylat, nikábot, vagy burkát viselnek nyilvános helyen.

Kiutasítottak előadás közben a párizsi Bastille Operából egy öbölmenti arab országból származó, lefátyolozott nézőt. A történtek miatt a francia kulturális minisztérium írásos utasításban emlékeztet arra, hogy nyilvános helyeken tilos az arcot is eltakaró muzulmán öltözet, a burka, illetve a nikáb viselése.

Az incidens október 3-án Verdi Traviata című operájának előadása közben történt a leghíresebb francia operaházban. Az első sorban, közvetlen a karmester mögött ülő, lefátyolozott arcú nézőt az első taktusok felcsendülése után a kórustagok vették észre, miután azonnal feltűnt az ellenőrzőkamerák képernyőjén – erősítette meg a metronews.fr internetes oldal értesülését Jean-Philippe Thiellay, az operaház igazgatóhelyettese. A nő világos színű fátyolt viselt, amely eltakarta a haját, a száját és az orrát is.

Engem a második felvonás alatt értesítettek. Ilyen még soha nem történt

– mondta az igazgatóhelyettes, aki szerint a kórustagok egy része nem akart tovább énekelni, ha nem talál valamilyen megoldást.

Két jelenet között, az egyik zenei szünetben, egy jegyszedő ezért odament a nézőhöz és a vele érkezett férfihoz. Az igazgatóhelyettes szerint röviden elmagyarázta a párnak, hogy Franciaországban nem megengedett a lefátyolozott viselet. Megkérte a nézőt, hogy tegye szabaddá az arcát vagy pedig hagyja el a nézőteret. A pár szó nélkül felállt és kiment. „Rövid ideg tartott, nem volt semmilyen incidens” – hangsúlyozta Thiellay.

Soha nem kellemes arra kérni valakit, hogy menjen ki egy előadásról, ahol elviekben éppen a mások felé nyitásról és a megértésről beszélünk. De itt egy törvény megszegéséről volt szól. Vagy tiszteletben tartja a néző, vagy kimegy

– tette hozzá az igazgatóhelyettes, aki szerint egyébként az arab turisták jóhiszeműek volt, nem ismerték a francia tiltást.
A francia kulturális minisztérium hétfőn jelezte, hogy az incidenst követően megfogalmazás alatt áll egy írásbeli utasítás a kulturális intézmények számára.

    Hasznosnak tartjuk a minisztérium felügyelete alá tartozó állami intézményeket tájékoztatni a jogi helyzetről annak érdekében, hogy be tudják tartatni a törvényt, össze tudják hangolni a reakcióikat és elkerülhessék a nehézségeket

– közölte egy kormányzati forrás.

Franciaországban 2011. április 11-én lépett életbe az a fél évvel korábban elfogadott törvény, amely alapján büntetik azokat a nőket, akik arcukat elfedő fátylat, nikábot, vagy burkát viselnek  nyilvános helyen, azaz az utcán, a tereken, a pályaudvarokon, a repülőtereken, az üzletekben vagy a hivatalokban.

A nikábon csak a szemek számára van egy keskeny rés, a tetőtől talpig a testet eltakaró burkát viselő nő pedig egy hálószerű szöveten látja a környezetét. A törvény megszegőit akár 150 eurós pénzbírságra büntethetik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top