+ művészet & politika

Valóban a kultúra húzhatja fel a gazdaságot?

hoppál péter

A magyar kreatívipar exportja mintegy kétszer gyorsabban bővül, mint a teljes magyar gazdaság exportja.

Történelmi példák alapján a kulturális és kreatív szempontból felívelő korszakok a legtöbbször gazdasági sikerekhez vezetnek – mondta hétfőn Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az ASEM (Asia Europa Meeting) kulturális miniszteri találkozón Rotterdamban.

Hoppál Péter Jet Bussemaker holland oktatási, kulturális és tudományügyi miniszter meghívására vesz részt a 6. ASEM kulturális miniszteri találkozón. A rotterdami helyszínű konferencia fő témája a kreatív iparágak, célja a két régió közötti kapcsolatok erősítése, partneri viszony kialakítása – közölte az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel.

Hoppál Péter a rendezvény hétfő délelőtti hivatalos megnyitóját követő plenáris ülésen felszólalásában hangsúlyozta: a kultúra alkalmas eszköz a társadalmi felzárkózás erősítésére, ezért

kormányzati politikáink folyamatosan arra törekszenek, hogy a kulturális szolgáltatásokhoz és kreatív javakhoz a hozzáférhetőséget lehetővé tegyék.

Az államtitkár a Vilmos Sándor holland király által megnyitott rendezvény plenáris ülésének 18 kiválasztott megszólalója között volt. Mint megjegyezte, Magyarországon a kreatív ipar hozzájárulása az ország GDP-jéhez 3,7 százalék és a foglalkoztatottak 4,4 százaléka dolgozik kreatívipari ágazatban. Hozzátette: a magyar kreatívipar exportja mintegy kétszer gyorsabban bővül, mint a teljes magyar gazdaság exportja.

Hoppál Péter a gazdasági aspektus mellett fontosnak nevezte, hogy

a kreatív iparágak a szakpolitikák közötti szinergiák ösztönzésével egy fenntartható fejlődési modellhez vezethetnek, amelynek célja egy szociálisan befogadó, tudáson alapuló társadalom kiépítése.

Kiemelte: a jelenlegi kormány igyekszik mindent megtenni a magyar kreatívipar fejlesztése érdekében, a szektor speciális igényeinek figyelembevételével. Ennek megfelelően prioritásként kezeli a kis- és középvállalkozások fejlesztését, valamint létrehozta az Emmihez tartozó Design Terminált, amely háttérintézményként 2011-től segíti célzottan a kreatívipari cégeket.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az intézmény többek között a kreatívipari vállalkozások inkubációjával foglalkozik, elsősorban a divatipar és formatervezés területén, de a technológiai start-upokat éppúgy támogatja, mint az innovatív urbanisztikai projekteket.

Úgy fogalmazott, hogy a kreativitás olyan terület, amelyben Magyarországnak nagy hagyományai, izgalmas jelene és

meglátásunk szerint komoly lehetőségeket tartogató jövője van.

Az 1996-ban elindított ASEM (Asia-Europe Meeting – Ázsia-Európa Találkozó) jelenleg 51 tagból áll. Az ASEM együttműködés politikai, gazdasági és kulturális területekre tagozódik (utóbbi magában foglalja a társadalmi és intellektuális kérdéseket is). A tagállamok célkitűzése a két régió közötti kapcsolatok erősítése a kölcsönös tisztelet és egyenlő partneri viszony jegyében.

1996 óta az ASEM folyamaton belül több kulturális miniszteri találkozót tartottak, ezen kívül 1997-ben felállították az ASEF-et (Ázsia-Európa Alapítvány – Asia-Europe Foundation). Az alapítvány elősegíti többek között a két régió országaiban található kulturális szervezetek és intézmények közötti együttműködést, valamint a különböző kulturális cseréket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top