+ művészet & politika

A róla készült karikatúrákkal szórakoztatja népét az exkirály

A róla készült karikatúrákkal szórakoztatja népét az exkirály

A 77 esztendős exuralkodó magángyűjteménye közzétételével a politikai szatíra műfajában alkotó művészek szellemessége és találékonysága előtt kíván tisztelegni.

A nagyközönség elé tárja a róla készült karikatúrákat felvonultató magángyűjteményét II. Simeon volt bolgár király és exminiszterelnök.

A szófiai Credo Bonum galériában megnyílt tárlaton bolgár és külföldi művészek nagyjából száz munkáját vehetik szemügyre a látogatók. A karikatúrák egy része napilapokban és folyóiratokban is megjelent már az elmúlt évek során. A gyűjteményben olyan alkotások is szerepelnek, amelyek II. Simeon száműzetésben töltött évei során készültek. A 77 esztendős exuralkodó, aki magángyűjteménye közzétételével a politikai szatíra műfajában alkotó művészek szellemessége és találékonysága előtt kíván tisztelegni hangsúlyozta:

A karikatúra remek fokmérője annak, hogy mit gondol a társadalom. Az, hogy képesek legyünk viccet csinálni az élet nehézségeiből, hogy humorral tudjuk kezelni a mindennapos szituációkat és, hogy kellő iróniával tudjuk szemlélni önmagunkat, elengedhetetlen tulajdonság mindannyiunk számára.

A kiállítás célja a karikatúra műfajának népszerűsítése Bulgáriában, valamint a bolgár karikaturisták munkáinak hazai és külföldi bemutatása. A Király karikatúrái című tárlatot november 9-éig kereshetik fel az érdeklődők. A bolgár királyi családot a kommunisták 1946-ban elűzték az országból. II. Simeon 2001-ben tért vissza spanyolországi száműzetéséből, és 2001-től 2005-ig ő volt az ország miniszterelnöke polgári nevén, Szimeon Szakszkoburggotszkiként.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top