+ Film

Itt a világhírű filmrendező első regénye

Itt a világhírű filmrendező első regénye - Cronenberg

A biohorror-filmek nagymesterének könyvében a főszerep egy perverz szokásoknak hódoló, francia filozófus házaspáré, helyszínként pedig megjelenik többek között egy elképzelt magánklinika Budapesten.

A regényírás hatalmas szabadsággal jár, míg a forgatókönyvírás nagyon behatárolt műfaj.” – nyilatkozta David Cronenberg, a biohorror nagymestere ősszel megjelenő első regénye, a Konzum kapcsán. A kötet fordítója, Hegyi Pál és szerkesztője, Berta Ádám a holnapi Olvasás Éjszakája keretein belül egy különleges kötetbemutatóval lepi meg az érdeklődőket.

David Cronenberg neve a legtöbbek számára a biohorror-filmek – csonkítások, bogarak és véres jelenetek – világhírű rendezőjeként ismert: több sokkoló, idegborzoló kultuszfilm fémjelzi munkásságát. Idén megjelenő első regényében a fetisizmus és a modern technika méregdrága vívmányaival kipárnázott fogyasztói valóság, a test betegségei és a lélek elvetemülése szövődik egybe. Főszerepben egy perverz szokásoknak hódoló, francia filozófus házaspár, helyszínként megjelenik többek között egy elképzelt magánklinika Budapesten, és a történetben felbukkan a betegség, a beteg test kultusza is.

Az emberi létezés számomra az emberi testtel kezdődik. Nem vagyok vallásos, nem hiszek a túlvilágban, nem hiszek a testen kívüli életben: a testben hiszek. A testen belüli életben. Számomra a test a kulcs az emberi létezéshez.

A rendező a regényével kapcsolatban feltett kérdésre, miszerint tervez-e filmes adaptációt készíteni művéből, elárulta, hogy egyáltalán nem tartaná jó ötletnek.

Mindenféle kényszereknek lennék kitéve, amelyek a filmkészítés természetéből adódnak. És itt most nem csak a kannibalizmust sújtó cenzori szigorra gondolok, hanem komolyabb, szerkezeti kérdésekre.

2014. október 18-án, az Olvasás Éjszakája keretében, 22:30 és 23:30 között a Károly körúti Alexandra Irodalmi Kávéházában David Cronenberg, valamint radikális zenék és bizarr történetek veszik át a főszerepet. Az eseményre a belépés ingyenes.

Itt a világhírű filmrendező első regénye

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top