+ Irodalom

Állítólag emberivé tehető a jogászi hivatás az irodalom segítségével

bűn

A ma hatályos büntető törvénykönyv alapján bűncselekménynek minősíthető érdekességeket tárnak fel irodalmi művekben Debrecenben, a Bűn és irodalom című mai konferencián.

Elek Balázs tanszékvezető egyetemi docens, a Debreceni Ítélőtábla büntetőbírája hozzátette: a Bűn és irodalom (Law and literature) külön tudományos irányzat a jog és az irodalom határmezsgyéjén.

Az irodalom segítségével a jogászi gondolkodás a jog szempontjából laikusok számára is érthetővé válik, az irodalommal „emberivé tehető a jogászi hivatás” – magyarázta a szakember megjegyezve, hogy az irodalom is gyakran foglalkozik az igazság, igazságosság, etika kérdéseivel, számtalan morális kérdést bemutat és értékel, amelyekre a büntetőjognak is megvannak a saját válaszai.

Mindezen szempontok mentén immár hagyományosan, harmadik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Karának Büntető Eljárásjogi, valamint Büntetőjogi és Kriminológiai tanszéke a Bűn és irodalom konferenciát.

Elek Balázs tájékoztatása szerint az érdeklődők választ kaphatnak például arra, hogy egy büntetőügyekben rendszerint eljáró jogász miként látja Petőfi Sándor János vitézének szereplőit, hogyan értékelné a ma hatályos büntető törvénykönyv alapján. „Nem is gondoljuk, hogy a tiltott toborzástól a természetkárosításig mennyi bűncselekmény bukkan fel észrevétlenül a szemünk előtt” – mutatott rá a büntetőbíró.

Hozzátette: képet kaphatunk arról is, hogy az igen vicces és szimpatikus regény és tv-filmhős, Regős Bendegúz az Indul a bakterházból valójában milyen bűncselekményeknek lett a sértettje az emberkereskedelemtől kezdve a kiskorú veszélyeztetéséig.

Előadások hangzanak el a mai debreceni konferencián egyebek mellett arról, miként érhetők tetten a büntetőjog általános szabályai Arany balladáiban, a korrupció, az igazi megbánás az irodalomban, a kiskorú veszélyeztetése Móricz Zsigmond A világ végén már szép és jó című novellájában, hogyan jelennek meg a groteszk esetek Örkény István műveiben, vagy miként jelenik meg a bűn a „drámák drámájában”, Katona József Bánk bánjában.

A konferencia fontos célja, hogy nem csupán a joghallgatóknak, hanem minden érdeklődőnek bemutassa a büntetőjog világát a jogászi szakma széles körének elismert gyakorlói közreműködésével – mondta el Elek Balázs.

(Cikkünk egy MTI-hír szerkesztett változata.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top