+ Irodalom

Meggyőző fölénnyel marad Fekete György az MMA elnöke

fekete mma

Fekete Györgyöt 165 igen, 8 nem és 12 tartózkodás mellett választották az MMA elnökévé, elnöki megbízatása három évre szól. A posztért egyedül indult.

Október 15-én tartotta meg tisztújító közgyűlését a Magyar Művészeti Akadémia. Elnökké a következő három évre ismét Fekete György belsőépítészt, az MMA eddigi elnökét választották meg. Az alelnöki tisztséget Dévényi Sándor építész és Jankovics Marcell filmrendező tölti be. Elnökségi tagok: Dubrovay László zeneszerző, Marton Éva operaénekes, Szemadám György festőművész, Tamás Menyhért író, költő.

A közgyűlést Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte. Hangsúlyozta, jó döntésnek bizonyult, hogy a Magyar Művészeti Akadémia autonóm köztestületként számos állami funkciót és feladatot vett át és végez. Kijelentette, az Alaptörvényből adódóan a magyar kormány kötelessége, hogy minden eszközzel segítse az akadémikus testület munkáját, és ennek megfelelően az Emberi Erőforrások Minisztériuma is minden támogatást megad a jövőben az MMA munkájához.

A közgyűlést – az MMA posztumusz tiszteleti tagja, a 100 éve született Tolnay Klári emlékének felidézésével – Huszti Péter Kossuth-díjas színművész előadása vezette be. Tolnay Klári 1994-ben csatlakozott a Makovecz Imre vezette társadalmi szervezethez. Ezután került sor az Akadémia tagozati díjainak átadására, majd elhangzott Fekete György tájékoztatója a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakról, és elfogadták a Felügyelő Testület ügyrendjét. A közgyűlés megtárgyalta az Akadémia Országgyűlés számára készített előterjesztését, amelyet a köztestület – az MMA törvény értelmében – kétévente köteles a képviselők elé tárni. A beszámoló az MMA elmúlt időszakban végzett munkájáról és a magyar művészeti élet általános helyzetéről tájékoztatja az Országgyűlést. Elfogadták a 2015. évi programtervet és az MMA ösztöndíjszabályzatának módosítását, majd a közgyűlés megválasztotta az Etikai Bizottság tagjait, továbbá megalakította a Professzori Felterjesztések Bizottságát.

(A Magyar Művészeti Akadémia sajtóközleménye.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top