+ Tudomány

Piramis látható az üstökösön

üstökös

Hasonlít a Kheopsz-piramisra, de jóval kisebb, mindössze 25 méter magas. A kutatók szerint nem mesterséges képződmény.

Igen furcsa, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön. Hasonlít a Kheopsz-piramisra, de jóval kisebb, mindössze 25 méter magas, a kutatók szerint nem mesterséges képződmény – írja a VS.

A Rosetta-program kutatói találóan Kheopsznak nevezték el a 25 méteres objektumot, amely jóval kisebb a 139 méter magas óegyiptomi építménynél. Tulajdonképpen csak a csillagászok fantáziája látja a piramist az épületben, mert az objektum formája egyáltalán nem szabályos, csak az árnyéka hasonlít az alakzatra.

Az űrszonda augusztus elején, az üstökös körüli pályára állva kapta először lencsevégre a „piramist”. Nemrégiben számos közeli felvétel készült a képződményről, a legfrissebbeket 15 kilométeres magasságból fényképezték. Nagyjából 10 kilométeres távolságra van az űrszonda most az égitest felszínétől, hogy további képeket készítsen és adatokat nyerjen a képződményről.

Különösen érdekesnek nevezték a kutatók az apró foltokat a szikla felületén: „Úgy tűnik, mintha a
z üstökösmagot borító laza porréteg a szikla hasadékaiban ülepedne le, bár még nagyon korai bármi biztosat mondani” – jegyezte meg Holger Sierks, aki azt is közölte, jelenleg a szikla összetételét és sűrűségét vizsgálják.

A Rosetta-programról a VS.hu-n olvashatsz még többet.piramis

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top