+ Ajánló

Feltárták feLugossy padlását

1990 körül jártunk először feLugossy maga építette szentendrei házának padlásán, ahol már akkor is tetemes mennyiségű felhalmozott művel találkoztunk.

A MissionArt Galéria megalakulása óta foglalkozik feLugossy művészetével, most éppen a képzőművész padlását bolygatták meg.

1990 körül jártunk először feLugossy maga építette szentendrei házának padlásán, ahol már akkor is tetemes mennyiségű felhalmozott művel találkoztunk. Az évek során nem egy kiállításhoz kaptunk innen kiállításra rajzokat, festményeket, tárgyakat, de amihez hozzáférhettünk, az mindig csak a könnyen elérhető, felszíni részekből származott. A padlás középső terében ugyanis egy (illetve nem egy, hanem több) kaotikus halmazban, több rétegben feküdtek egymáson a művek, ráadásul nagy méretűek, ezeket sosem tudtuk megbolygatni. Hosszú évek óta terveztük, hogy majd egyszer, amikor nincs se túl hideg, se túl meleg (ott a padláson), nekilátunk a feltárásnak

– írja a galéria.

2013 őszén a galéria munkatársa hozzáfogtak a több napos munkának. Pontos leltárt készítettek, a dokumentált anyagot a MissionArt weboldalán tették közzé.

Az adatok felvétele és a fotózás után következett néhány munkatalálkozó feLugossyval, megkönnyítendő a művek beazonosítását, a datálást, a címek felidézést, mert a művek legtöbbje jelzetlen és datálatlan volt. A fotó és papír alapú műveken kívül több mint 180 darabot számlált a leltár, de néhány tétel olyan korábbi installáció része volt, amelyet ma már sajnos nem tudunk rekonstruálni.

felugossy

Az adatolás után egy olyan impozáns műtárgy együttes állt a galéria előtt, hogy felmerült egy spontán bemutató, egy rögtönzött kiállítás ötlete. A februárra tervezett bemutatót tervezve felvetődött egy kis katalógus terve, de ehhez is szükséges volt néhány mű nyomdai minőségű újra fotózása. A tervezett kiállításnak és kis katalógusnak a munkacíme Képek a padlásról lett volna, de már a tervezés és a fotózás során egyre változott, bővült a létrejövő bemutató elképzelt mérete és jelentősége.

Végül is egy nagyobb szabású kiállítás megrendezése mellett döntöttünk, és a kiállítással egyidőben jelenik meg a kiállítás kibővített anyagát bemutató kötet is, Tatai Erzsébet, Várnagy Tibor, Beöthy Balázs és K. Kabai Lóránt írásaival.

A kiállítás végül SZUFLA – Túltermelési kísérletek a 80-as évekből címmel kerül megrendezésre 2014. október 21-én.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top