+ Irodalom

Színészből hokikapus – megjelent Szuper Levente önéletrajzi könyve

Játszott az Indul a bakterházban, aztán a sportot választotta, és bejárta a fél világot.

Szuper Levi – kalandjaim a Kisstadiontól az NHL-ig címmel megjelent Szuper Levente 98-szoros válogatott jégkorongozó önéletrajzi könyve.

A keddi bemutatón a kötetet a társszerző Szűcs Miklós mellett Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője és Spiller István, az MTVA hírügynökségi szerkesztője mutatta be.

Az Ulpius-ház gondozásában megjelent 348 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kiadványban Szuper beszél arról, hogy hamar válaszúthoz érkezett: gyorsan el kellett döntenie, hogy színészi pályára készül-e vagy hokikapus lesz. Reviczky Gábor partnereként játszotta Bendegúzt az Indul a bakterházban, ami álomszerep volt számára kisfiúként, de mégis inkább a jégkorong mellett döntött. Tizenhat évesen pedig már felnőtt bajnok lett a Ferencvárossal, s akkor nyolcezren éltették őt a teljesen megtelt Budapest Sportcsarnokban.

Korán külföldre került, első szerződését Szuper Levi néven írta alá. Először Németországban légióskodott, majd tehetsége révén kikerült Kanadába, ahol előbb a juniorok között, később pedig a profiliga tartalékbajnokságában, az AHL-ben lett bajnok. Közben járt a világhíres Vlagyiszlav Tretyak torontói kapusiskolájába, aztán amatőr játékengedélyét 2000-ben lefoglalta a Calgary Flames. Tíz mérkőzés erejéig ott ülhetett az NHL-es klub cserepadján, de amint azt megjegyezte: sajnos nem tudott beállni, mert az első számú kapus remekelt akkor.

A tengerentúli évek után megfordult többek között Olaszországban, Svédországban és Kazahsztánban. A válogatottal 2008-ban felkerült a világelitbe. Később pedig, amikor a Vasas szakosztályvezetője lett, akkor is behívták a válogatottba.

A családi háttér és a barátok nélkül nem juthattam volna el az NHL-ig, ebben nagy szerepe volt annak a mentális erőnek, amit a támogatásukból merítettem” – mondta a 34 éves sportember, majd a mai viszonyokra rátérve hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy már a gyermeksportolókat is próbálják lelkileg is felkészíteni a rájuk váró feladatokra.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata. Fotó: Marjai János)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top